Eu cred că în 2016 PSD va avea soarta PNŢCD. Când i-am spus-o, un amic pesedist s-a şocat. I-am repetat: fără să fi avut istoria şi martirii ţărăniştilor (Năstase, Voiculescu şi baronii sunt infractori de drept comun, nu deţinuţi politici), va sfârşi la fel de spectaculos.

Ponta, în opinia mea, nu are cum să nu ajungă preşedinte. Maşinăria PSD este strivitoare (pomeni şi propagandă non-stop), iar opoziţia e mai slabă ca oricând. De o parte avem un candidat al stângii PSD-iste (şi al UDMR în turul II, când "demisionarul" vicepremier Kelemen Hunor va trage, intraductibil, tot pentru Ponta). De cealaltă - un candidat cert, dar neconvingător al dreptei (Iohannis), un "iepure" (Tăriceanu, al cărui PLR e bun doar de prostit liberali slabi de înger), o inutilă (Monica Macovei) şi o păpuşă a preşedintelui în funcţie (Udrea), care doar "fură" reflectoarele de pe singurul contracandidat cu şanse al lui Ponta.

Problemele PSD vor începe, însă, după ce Ponta va deveni preşedinte. Până atunci va mânca popcorn alimentând alegătorii cu "Jos Băsescu", fără a-şi prezenta măcar bilanţul de premier (în ce hal a preluat şi în ce hal a predat economia, sănătatea, educaţia, administraţia, democraţia) ori a-şi anunţa intenţiile (cu Orientul ori cu Occidentul?), iar apoi, odată ajuns la Cotroceni, îl va pune premier pe Dragnea, liderul de facto al aparatului de partid. Ce se va întâmpla cu Bihorul după ce acesta deja ne-a ameninţat explicit "din cauza lui Bolojan" nu-i greu de ghicit. Cum făceau naziştii: pentru un soldat pierdut va executa un oraş întreg.

Până în noiembrie 2016, la următorul scrutin parlamentar, PSD nu va mai avea nimic în plus de oferit românilor. Băsescu va fi mort şi îngropat, iar românii cu nimic mai câştigaţi. Economia va cădea mai abitir decât până acum, şomajul va urca (vă mai amintiţi povestea cu un milion de locuri de muncă?), iar singura şansă de dezvoltare, fondurile europene, va rămâne o iluzie. Deşi exerciţiul bugetar 2014-2020 al UE a început de mult, miniştrii lui Ponta nu au întocmit nici acum "regulamentele" în baza cărora instituţiile, firmele, ONG-urile şi persoanele fizice ar trebui să ajungă la banii europeni. N-o vor face nici până la finele anului, că-s ocupaţi cu alegerea lui Ponta. Ar putea (dar nu-i sigur) la anul, dar abia în 2016 vor veni primii euro. Pentru PSD va fi târziu: lozinca anti-Băsescu, acum singura valută electorală, nu va mai valora nici cât o ceapă degerată.

PSD se străduieşte, totuşi, să-şi grăbească sfârşitul. De parcă nu i-ar fi de ajuns sateliţii (PC, UNPR, PLR), adună trădători de la unii şi de la alţii (mai ales "băsişti" din PDL), ca să se "întărească", motivând că aşa au făcut, înaintea sa, şi portocaliii. Cu ce folos, s-a văzut. Aşa cum a făcut PDL pentru un singur om, Băsescu, PSD repetă aceeaşi mizerie pentru un singur om, Ponta.

N-a învăţat nimic din lecţie, ci o repetă. Baiu-i că pe spinarea unei ţări sleite, ai cărei locatari n-au învăţat nici ei mare lucru...