Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea găzduieşte vineri, 29 martie, de la ora 12, conferinţa „Acel Paris pe care îl iubim - în note diplomatice, între terorism şi pandemie", susţinută de Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naţionale a României. 

În cadrul evenimentului care va fi moderat de istoricul Gabriel Moisa, managerul muzeului orădean, va avea loc şi lansarea volumului "Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan ’15 şi COVID – 19", publicat de Adrian Cioroianu în 2023 la Editura Curtea Veche Publishing.

Adrian Cioroianu este istoric, jurnalist, eseist şi om politic şi a ocupat de-a lungul timpului mai multe funcţii publice, printre care pe cea de ministru al afacerilor externe, a fost profesor universitar şi decan al Facultăţii de Istorie de la Universitatea Bucureşti, post la care a fost nevoit să renunţe în octombrie 2015, când a fost numit ambasador al României pe lângă UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură) la Paris. 

De această numire şi de cei cinci ani petrecuţi la Paris, într-un apartament pe malul Senei, se leagă şi conţinutul volumului menţionat, care surprinde viaţa în capitala Franţei pe timpul mandatului său.

Cartea oferă o privire detaliată asupra realităţilor franceze, capturând scene de viaţă, stradă şi analizând schimbările politice şi sociale din acea perioadă.

"Pariul acestor pagini este să-l informeze pe cititor despre instituţia numită UNESCO şi despre ce face, în genere, un ambasador acolo şi, totodată, să îl însoţească pe străzile acestui oraş impresionant care e Parisul...", este citat Adrian Cioroianu într-un comunicat al MŢC.

Evenimentul care va avea loc în sala de conferinţă a MŢC este cu intrare liberă şi se va încheia cu o sesiune de autografe oferite de autor, iar cărţile vor fi disponibile prin intermediul Librăriei Humanitas Oradea. 

Adrian Cioroianu Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!