În ultimele zile, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii a fost haos după ce un bărbat afro-american a murit în custodia poliţiei. O parte dintre protestatari au pornit incendii, au vandalizat maşini şi magazine şi s-au confruntat cu forţele de ordine, care au răspuns dur.

Există, însă, şi situaţii în care protestele faţă de felul în care sunt trataţi cetăţenii de culoare în SUA au fost unele paşnice, iar forţele de ordine, trimise să le supravegheze, s-au alăturat protestatarilor, spunându-le că sunt alături de ei.

Un exemplu care a ieşit în evidenţă este cel al unui şerif din Flint, Michigan, care a fost filmat în timp ce vorbea cu protestatarii. Înconjurat de oameni dar şi de colegii săi poliţişti, acesta le-a spus că a renunţat la cască şi la baton şi că vrea să transforme protestul într-o "paradă".

El a subliniat că nu toţi poliţiştii sunt aşa ca cel care i-a pus piciorul pe gât lui George Floyd, în Minneapolis. "Aceşti poliţişti vă iubesc", a spus şeriful Chris Swanson, arătând spre colegii lui. "Un coleg de aici îmbrăţişează oamenii", a mai spus şeriful. 

Chris Swanson le-a transmis protestatarilor că singura misiune a forţelor de ordine în acel moment este aceea de a se asigura că totul se desfăşoară paşnic. "Singurul motiv pentru care suntem aici este să ne asigurăm că vă sunt auzite vocile. Atât!", a spus acesta, în aplauzele celor prezenţi.

Drept urmare, poliţistul i-a întrebat pe protestatari ce vor să facă mai departe, iar aceştia l-au îndemnat să pornească în marş alături de ei, ceea ce şeriful a şi făcut. El a bătut palma cu o parte din cei prezenţi şi s-a fotografiat alături de alţii.

Şi în alte state americane, precum Florida şi California, au fost scene similare, de solidaritate a oamenilor legii cu protestatarii. Unii poliţişti s-au îmbrăţişat cu protestatarii, alţii s-au fotografiat alături de aceştia şi bannere cu mesaje ca "One race... the human race" (trad. - o singură rasă, rasa umană).