Chestorul Liviu Popa şi foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor au fost achitaţi definitiv, joi, printr-o decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Instanţa a stabilit în soluţia adoptată că faptele de corupţie imputate de DNA Oradea poliţiştilor nu există, iar falsurile în declaraţii de care era acuzat Popa, care a omis să-şi asume apartenenţa la masonerie, nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, aflat într-o situaţie similară cu privire la ascunderea apartenenţei masonice, a fost exonerat de orice răspundere, la fel şi ceilalţi funcţionari publici inculpaţi în dosar.

Achitări pe linie

Deocamdată, sentinţa nu este motivată. În dispozitivul publicat pe portal, se menţionează că instanţa a admis apelurile declarate de inculpaţii DNA împotriva sentinţei Curţii de Apel Timişoara, a reţinut cauza spre rejudecare şi, în final, a dispus achitarea definitivă a celor acuzaţi de corupţie, pe considerentul că faptele nu există, şi nu că faptele nu ar fi prevăzute de legea penală, aşa cum reţinuseră magistraţii timişoreni.

Potrivit sentinţei de joi, chestorul Liviu Popa, fostul şef al Poliţiei Bihor, o perioadă şi al Poliţiei Române, comisarul şef Remus Indrei, fostul şef al Poliţiei Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, fostul şef al Poliţiei Rurale Beiuş, agentul şef Raul Rotar, şeful postului Cărpinet, Minodora Pătroc, consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, foştii viceprimari din Remetea şi din Roşia, Nicolae Bodea şi Ioan Simea, nu au comis niciuna dintre faptele de corupţie de care au fost acuzaţi.

Alături de ei, a fost achitat şi ginerele lui Remus Indrei, Eugen Balint, trimis în judecată de DNA Oradea pentru mărturie mincinoasă, tot pe considerentul că fapta nu există. Înalta Curte a stabilit, de asemenea, că judecătorii Curţii de Apel Timişoara au soluţionat greşit acţiunea penală privindu-i pe Liviu Popa şi judecătorul Ovidiu Galea, acuzaţi de DNA de fals în declaraţii pentru că nu şi-au recunoscut apartenenţa la Masonerie în declaraţiile de interese.

Cei doi fuseseră sancţionaţi iniţial cu câte un avertisment, respectiv cu obligaţia de a achita câte 2.500 lei cu titlul de "cheltuieli judiciare”. Magistraţii Curţii Supreme au decis, însă, că cei doi sunt nevinovaţi şi au dispus achitarea ofiţerului şi a judecătorului, invocând ca temei că “faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege”.

Megadosar cu plăcinte, petreceri şi piatră

Cert este că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă şi desfiinţează în întregime unul dintre cele mai răsunătoare dosare de corupţie instrumentate de DNA Oradea, având ca protagonişti un întreg lot de poliţişti, în frunte cu fostul şef al Inspectoratului Judeţean, chestorul Liviu Popa, un judecător, un funcţionar al Agenţiei de Protecţie a Mediului şi doi aleşi. Pentru poliţişti cel puţin, ancheta şi procesul care s-a terminat, joi, au avut drept consecinţă încheierea carierei.

Dosarul a fost instrumentat de fostul procuror şef al DNA Oradea, Ciprian Man, acum simplu procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, care a pornit cercetările în 2015, de la fapte ale şefilor de post din Pietroasa, Gheorghe Bat, decedat în timpul procesului, în urma unui atac cerebral, şi din Cărpinet, Raul Rotar. Ei erau suspectaţi că fi intervenit unul la altul ca să-şi scape cunoştinţele de amenzi, concomitent ungându-şi şefii - pe comisarul şef Remus Indrei, şef al Poliţiei Beiuş, şi pe comisarul şef Dorin Vesa, fost şef al Poliţiei Rurale Beiuş - cu plăcinte, materiale de construcţii, petreceri.

Lui Rotar i s-a reproşat şi că a protejat “contra cost” firmele care exploatau la negru pietrele ornamentale, aceeaşi acuzaţie fiind formulată şi la adresa inspectoarei de la APM Bihor, Minodora Pătroc. Comisarul şef Vesa, pe de altă parte, a fost acuzat şi că a primit mită de la Nicolae Bodea şi Ioan Simea, la vremea respectivă viceprimari ai comunelor Remetea şi respectiv Roşia, pentru a închide ochii la faptul că, deşi nu aveau voie, cei doi administrau în fapt şi societăţi comerciale.

Şpagă pentru… Poliţie

În cazul chestorului Liviu Popa şi al şefului Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei, procurorul Ciprian Man susţinea în rechizitoriu că i-ar fi cerut fostului primar PNL al Beiuşului, Adrian Domocoş, să amenajeze sediului Poliţiei locale, în timp ce acesta avea dosare penale în anchetă, dar şi că fostul edil, între timp încarcerat pentru corupţie, i-ar fi suportat şefului IPJ Bihor cheltuielile racordarea la reţeaua electrică a casei situate pe Dealul Viilor din Oradea.

În rechizitoriul înaintat Curţii de Apel Timişoara pe 17 ianuarie 2017, lui Popa i se mai imputa că, în martie 2015 - iulie 2016, a avut o înţelegere cu administratorul firmei Tophaus Impex din Oradea, Varga Zoltan, la care şi-a reparat maşinile familiei, precum şi BMW-ul şi un ATV al fostului ministru Vasile Blaga, acum europarlamentar, valoarea reparaţiilor fiind achitată după declanşarea anchetei DNA. La schimb, zic procurorii, toate reparaţiile autoturismelor de marcă străină ale IPJ Bihor s-au realizat la Tophaus, fără să se facă vreo procedură de achiziţie a acestor servicii.

Masoni iertaţi

Fostul şef al Poliţiei Bihor a mai fost acuzat, alături de judecătorul Ovidiu Galea, pentru că au aderat la Masonerie fără a menţiona asta în declaraţiile de interese. De altfel, această acuzaţie a fost singura sancţionată la Curtea de Apel Timişoara, în primăvara acestui an, dar şi ea cu un simplu avertisment.

Pentru toate celelalte acuzaţii, judecătorii timişoreni îi achitaseră pe inculpaţi pe considerentul că faptele imputate nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

"O poveste"

Căutat de reporterul BIHOREANULUI, chestorul Liviu Popa nu a răspuns la telefon, iar declaraţia dată pentru portalul de ştiri Bihon.ro a fost una scurtă, ofiţerul solicitând o amânare a discuţiilor pe considerentul că se află sub imperiul emoţiilor. “Trecutul nu mai poate fi reparat, mă gândesc doar la viitor”, a spus Liviu Popa.

Nu au răspuns la apelurile telefonice nici avocaţii Ioan Banciu şi Răzvan Doseanu, cei care l-au reprezentat pe chestorul Liviu Popa, Minodora Pătroc, Dorin Vesa respectiv Eugen Balint în timpul anchetei şi procesului la Curtea de Apel Timişoara.

Colegul lor, avocatul Mircea Ursuţa, apărătorul fostului şef al Postului de poliţie Cărpinet, Raul Rotar, a declarat pentru BIHOREANUL că soluţia Înaltei Curţi este una corectă: “Din toate probele administrate în timpul procesului de la Curtea de Apel Timişoara, s-a stabilit că rechizitoriul seamănă cu o poveste a lui Petre Ispirescu, o construcţie care nu are nicio legătură cu realitatea. Realitatea este cea stabilită de cele două instanţe, iar Curtea de Apel Timişoara a făcut o cercetare judecătorească de manual, fără cusur, cum ar trebui să fie toate procesele”. În opinia lui Ursuţa, prejudiciul material şi moral adus poliţiştilor şi celorlalte persoane inculpate în dosar nu va fi reparat niciodată. “Cel mai probabil că nu va răspunde nimeni pentru ce s-a întâmplat”, a mai spus avocatul.