O acţiune comună a poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor şi consilierilor din cadrul Compartimentului Asociaţii de Proprietari din Primăria Oradea s-a soldat cu dosare penale şi sancţiuni de peste 20.000 lei pentru administratorii a 36 de asociaţii de proprietari din Oradea.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a declarat că, în perioada 12 septembrie - 15 octombrie, echipele mixte de poliţişti şi consilieri au verificat 43 de asociaţii de proprietari din municipiul Oradea, fiind vizate asociaţiile debranşate de Electrocentrale sau cu datorii mai mari de 10.000 de lei.

În urma acţiunii, poliţiştii au aplicat 36 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 21.500 lei. "Preşedinţii şi administratorii asociaţiilor sancţionate nu au acţionat restanţierii în judecată pentru recuperarea creanţelor, nu au urmărit punerea în aplicare a deciziilor Comitetului Executiv, nu au întocmit lunar situaţia soldurilor de activ şi pasiv, îngreunând astfel verificarea înregistrărilor din evidenţele contabile a operaţiunilor efectuate", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

În plus, unii dintre administratori nu au repartizat cheltuielile corect, nu au întocmit listele de plată conform normelor în vigoare şi nici nu au perceput penalităţi, iar în cazul în care acestea s-au încasat, operaţiunile s-au făcut în mod preferenţial.

Potrivit ofiţerului, în cadrul amplei acţiuni, poliţiştii de investigare a fraudelor bihoreni au constatat şi opt infracţiuni, din care şapte infracţiuni de delapidare şi o infracţiune de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

"Administratorii asociaţiilor la care au fost constatate infracţiunile sunt acuzaţi că şi-au însuşit şi au folosit în mod fraudulos diverse sume de bani provenite din gestiunile asociaţiilor, prejudiciul total estimat ridicându-se la 50.000 de lei", a mai arătat inspectorul principal Alina Dinu.

În fiecare dintre cazuri a fost întocmit dosar penal, iar administratorii sunt cercetaţi pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.