Peste 1.200 şoferi au fost testaţi de poliţiştii rutieri pentru alcool şi substanţe interzise pe şoselele din Oradea şi Zona Metropolitană, într-o acţiune de tip "fulger", desfăşurată sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 7 şi 13.30. O treime dintre şoferi s-au ales cu amenzi, iar 48 de permise de conducere şi 21 de certificate de înmatriculare au fost reţinute. 

Potrivit unui comunicat transmis luni de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, ca urmare a testărilor, cinci şoferi sunt cercetaţi pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, iar un tânăr de 20 ani din Sălard respectiv un şofer în vârstă de 19 ani din Oradea au fost conduşi la sediul Serviciului judeţean de Medicină Legală Bihor, unde le-au fost prelevate probe biologice pentru stabilirea prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv şi s-au ales cu dosare penale pentru conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor interzise.

De asemenea, ca urmare a abaterilor constatate în timpul acţiunii, agenţii rutieri au aplicat 418 sancţiuni, cu amenzi în valoare de 199.215 lei. 

Din total, 312 au fost pentru depăşirea vitezei legale, 33 pentru lipsa centurii de siguranță, 11 sancțiuni au fost pentru conducere sub influența alcoolului, 13 pentru depășiri neregulamentare, 19 au fost pentru lipsa ITP, au fost sancționați și 11 bicicliști, iar 19 sancțiuni au fost aplicate pentru alte abateri de la regimul circulației rutiere.

Poliţiştii reamintesc faptul că alcoolul și drogurile afectează capacitatea şoferilor de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc, induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 - 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!