O amplă acţiune organizată de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor şi coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor s-a desfăşurat, marţi, în municipiul Oradea şi în cinci localităţi din Bihor.

Poliţiştii au efectuat 25 de percheziţii, la sediile unor firme şi domiciliile a 11 administratori de societăţi, de unde au ridicat sisteme informatice, generatoare de coduri pentru plăţi internet - banking, carduri bancare, precum şi evidenţe contabile legate de tranzacţii intracomunitare efectuate de societăţi.

Administratorii firmelor au fost audiaţi, cinci dintre ei fiind reţinuţi în Arestul Poliţiei Bihor pentru 24 de ore, sub acuzaţia de evaziune fiscală.

Surse judiciare au declarat BIHOREANULUI că administratorii societăţilor vizate de ancheta poliţiştilor Serviciului de Investigare a Fraudelor sunt suspectaţi că au efectuat achiziţii intracomunitare cu legume şi fructe, produse pe care le-au comercializat ulterior prin intermediul unor firme fantomă în Bihor şi Bucureşti, fără a înregistra tranzacţiile în contabilitate cu scopul de a se sustrage de la plata TVA.

Până în prezent, prejudiciul creat de grupare e estimat de poliţişti la 3,3 milioane lei.

Potrivit aceloraşi surse, printre persoanele anchetate se află şi fiul unui fost poliţist din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, în prezent pensionar.

UPDATE: Un comunicat transmis miercuri de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor arată că cei 11 administratori cercetaţi au vârste cuprinse între 29 şi 60 de ani, iar doi dintre ei sunt cetăţeni ungari. Cu toţii sunt reprezentanţi a cinci societăţi comerciale din Botean şi Sântandrei. Afacerile acestora s-au derulat prin intermediul unor societăţi de tip "fantomă", beneficiarul fiind o firmă cu sediul în Sântandrei, administrată de doi dintre suspecţi. "De altfel, respectiva societate este singurul agent economic care a creditat conturile bancare ale celorlate patru firme", se arată în comunicatul Poliţiei.

Comunicatul mai precizează că "prejudiciului total provocat astfel bugetului general consolidat depăşeşte 2.500.000 lei, din care, peste 1.600.000 lei au fost transferaţi de suspecţi în contul uneia din societăţile implicate, cu sediul în Botean, bani retraşi ulterior de aceştia din contul bancar al societăţii".

Cei cinci reţinuţi sunt prezentaţi, în cursul zilei de miercuri, la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. "Totodată, poliţiştii bihoreni au înaintat către 20 de entităţi bancare din Municipiul Oradea, ordonanţe de aplicare a măsurii popririi asupra oricărui cont deschis de către suspecţi, urmând a fi identificate şi indisponibilizate bunurile mobile şi imobile deţinute de aceştia, până la concurenţa prejudiciului provocat bugetului de stat", mai arată comunicatul.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor continuă cercetările în cauză în vederea documentării întregii activităţi infracţionale a suspecţilor şi pentru recuperarea prejudiciului provocat.