Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea efectuează, marţi, percheziţii la 34 de locuinţe din Bihor şi alte 3 în judeţul Iaşi, iar 22 de persoane au fost conduse la sediul Poliţiei Bihor pentru audieri.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, acţiunea vizează o reţea specializată pe clonări de carduri, iar printre persoanele ridicate se numără şi membrii ai lumii interlope orădene, unul dintre cei care urmează să fie audiaţi fiind Viorel Budău, membru al grupării autointitulate "Spartanii".

Potrivit unui comunicat făcut public, marţi, de Poliţia Bihor, gruparea a provocat un prejudiciu de aproximativ 300.000 de euro prin infracţiuni informatice şi fals de monedă.

Grupul infracţional, format din 26 persoane, a fost iniţiat, constituit şi coordonat de doi bărbaţi, Ioan Gheorghe Bejuşcă, 37 de ani, şi Constantin Eduard Sîrbu, 33 de ani, ambii din Oradea, aceştia impunând fiecărui membru un rol bine stabilit în cadrul grupării.

"O parte din membrii grupării sunt suspectaţi că, în perioada 2012-2013, au obţinut, prin metode frauduloase, conturi bancare valide aparţinând unor cetăţeni străini. Respectivele conturi au fost transmise altor membri ai grupării, care deţineau echipamente hardware şi software cu ajutorul cărora au falsificat instrumentele de plată electronică", se arată în comunicat. Unii dintre cei vizaţi s-au ocupat şi de falsificarea şi punerea în circulaţie de bancnote de 100 de dolari.

Shopping de 300.000 euro

Ulterior, aceştia au pus în circulaţie cardurile falsificate atât în România cât şi în alte state din Uniunea Europeană, în diverse magazine de lux, de unde şi-au cumpărat produse electronice, parfumuri, bijuterii, îmbracăminte, ceasuri şi alte bunuri în valoare de peste 300.000 euro.

"Produsele de lux erau fie valorificate în Uniunea Europeană, fie trimise în România către alte persoane care le comercializau. Banii obţinuţi în urma valorificării produselor în străinătate erau trimişi în ţară şi împărţiţi între membrii grupării, în funcţie de rolul fiecăruia", se specifică în informare.

Potrivit comunicatului, membrii grupării sunt suspectaţi că au fost implicaţi şi în activităţi de skimming pe teritoriul Uniunii Europene, respectiv montarea de aparatură electronică pe bancomate în vederea copierii datelor de identificare ale cardurilor bancare, în vederea retragerii frauduloase de monetar, falsificarea de cărţi de identitate, punerea în circulaţie de valută falsă şi spălare de bani.

Membrii grupării sunt cercetaţi pentru iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, respectiv aderare la un astfel de grup şi sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, în vederea comiterii unor infracţiuni grave. Totodată, acestora li se impută falsificarea instrumentelor de plată electronică, punerea în circulaţie, în orice mod, a instrumentelor de plată electronică falsificate.

Duşi la arest

Acestor acuzaţii li se mai adaugă şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare în vederea efectuării unor operaţiuni cu instrumente de plată electronică false, transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic, accesul fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, falsificare de monedă şi punerea în circulaţie de monedă contrafacută.

"La finalizarea percheziţiilor domiciliare, suspecţii urmează să fie conduşi la sediul DIICOT Oradea pentru audieri, aceştia urmând a fi propuşi pentru luarea de măsuri preventive", se arată în document.

În cadrul anchetei, poliţiştii BCCO Oradea şi procurorii DIICOT Oradea au cooperat în cauză cu autorităţile judiciare din Olanda, Ungaria şi Cehia.