Doi bihoreni din satul Surduc şi patru orădeni sunt anchetaţi pentru fals în declaraţii, după ce ar fi luat în spaţiu în total 37 de persoane care, în realitate, nu locuiesc la adresele unde şi-au stabilit reşedinţa. Vizele de flotant sunt o miză în contextul alegerilor locale, unii candidaţi la funcţia de primar având interesul să sporească artificial numărul de alegători care să-i voteze.

Descoperirea a fost făcută de poliţiştii din Bihor în cadrul unei acţiuni dispuse de Ministerul Afacerilor Interne, pentru prevenirea "turismului electoral" în perioada alegerilor locale, operaţiune ce presupune verificarea persoanelor care şi-au stabilit reşedinţa în alte localităţi decât cele de domiciliu. 

Astfel, potrivit unui comunicat transmis vineri de către Biroul de presă al Poliţiei Bihor, într-o singură zi, poliţiştii au găsit 11 persoane "înregistrate" fictiv în locuinţa unei familii din localitatea Surduc şi alte 26 de persoane cu flotant în Sărand, ambele sate aparţinătoare de comuna Copăcel. 

Familia din Surduc - o femeie în vârstă de 60 ani şi un bărbat de 69 ani - a luat în spaţiu cele 11 persoane în luna august, în condiţiile în care, în realitate, aceste persoane au rămas la domiciliile pe care le au în alte comune. 

Cei doi sunt cercetaţi acum pentru fals în declaraţii, la fel ca alte două familii din Oradea care au faclitat obţinerea unor vize de flotant tot în comuna Copăcel. În perioada februarie - august, o orădeancă în vârstă de 40 ani şi soţul ei de 52 ani au declarat că au luat în spaţiu, în locuinţa pe care o deţin în acelaşi sat Sărand, 13 persoane care au domiciliile în alte localităţi.

În aceeaşi perioadă, un bărbat de 56 de ani şi soţia lui de 54 de ani, tot din Oradea, au semnat pentru luarea în spaţiu la adresa imobilului pe care aceştia îl deţin în Sărand alte 13 persoane cu domicilii în alte comune.

"Acţiunea de verificare continuă", a declarat, vineri, Ioana Lascău, ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.

UPDATE:

Instituţia Prefectului Bihor a transmis, vineri după amiază, un comunicat legat de verificările privind vizele de flotant în Bihor, amintind că, încă din iulie, prefectul Dumitru Ţiplea le-a atras atenţia primăriilor să respecte legea. 

"Reamintim că, în data de 1 iulie, prefectul Dumitru Ţiplea a notificat primăriile de la nivelul judeţului asupra necesităţii respectării prevederilor legale în eliberarea adeverinţelor de reşedinţă. Acest demers a fost efectuat pentru a preveni situaţiile din procesele electorale anterioare, când vizele de flotant au fost eliberate în număr mare fără respectarea tuturor prevederilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localităţi", se arată în informarea instituţiei. 

Reprezentanţii Prefecturii mai arată, la fel ca cei ai IPJ, că verificările vor continua şi în perioada următoare în Bihor.