Maşinile de transport public de persoane şi cele de transport marfă sunt verificate în această săptămână, în trafic. Acţiunea, care poartă denumirea de Truck&Bus, este desfăşurată simultan în toate statele membre ale UE, pentru prevenirea accidentelor rutiere grave.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Poliţia Bihor, operaţiunea care se desfăşoară în perioada 12 -18 octombrie, în cadrul Calendarului Operaţiunilor TISPOL, vizează reducerea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane și de către transportatorii de marfă.

Astfel, în cazul transportatorilor de persoane, sunt verificate autovehiculele cu capacitatea mai mare de 8+1 locuri, iar în cazul transportatorilor de marfă, cele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone.

"Activitățile vizează depistarea transporturilor ilicite de mărfuri şi persoane, prevenirea conducerii vehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor, purtarea centurii de siguranţă, respectarea perioadelor de conducere şi de odihnă, a dimensiunilor de masă şi gabarit, deţinerea certificatului de competenţă profesională şi a documentelor de transport, a inspecţiei tehnice periodice", se precizează în informarea transmisă.

Totodată, polițiștii rutieri verifică şi respectarea  prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.