Aproximativ 20 de membri ai fundaţiei internaţionale Vier Pfofen au protestat, sâmbătă dimineaţă, într-un mod inedit în faţa porţii domeniului de la Balc al lui Ion Ţiriac, tocmai când invitaţii acestuia la vânătoarea de mistreţi soseau la faţa locului, jucând tenis pe drumul de acces şi afişând un banner uriaş pe care era scris "Stop killing! Play tennis!".

Protestul a fost susţinut de militanţi din Olanda, Germania, Austria şi România ai fundaţiei Vier Pfoten, care luptă pentru drepturile animalelor, intenţia acestora fiind de a le aminti oamenilor de afaceri invitaţi de Ţiriac, dar mai ales acestuia ca organizator, că trebuie să "ţintească mingea, nu mistreţul".

"Încercăm să-i amintim lui Ion Şiriac că a fost un mare jucător de tenis şi că ar trebui să joace tenis cu invitaţii săi, nu să vâneze", a explicat la faţa locului coordonatorul Vier Pfofen România, Veronica Tulpan.

Aceasta a mai afirmat că fundaţia va cere sprijinul Ministerului Mediului pentru a interzice prin lege vânătoarea la ţarc, căreia îi cad victime animale crescute în spaţii îngrădite şi care, practic, nu au nicio şansă să scape din bătaia puştilor.

Potrivit protestatarilor, instinctul de vânător şi confirmarea statusului social se pot face şi prin alte activităţi decât cele sângeroase. "Performanţa înseamnă să te antrenezi şi să lupţi pentru puncte, nu să seceri în câteva secunde viaţa unui animal căruia nu-i acorzi nici măcar o şansă. Toate animalele de la Balc sunt închise într-un ţarc şi acest lucru nu este fair-play", a spus Veronica Tulpan.

Conform datelor furnizate de către fundaţia Vier Pfofen, de-a lungul celor opt partide de vânătoare de la Balc organizate din 2005 până acum au fost ucise 1.400 de animale.

Oamenii de afaceri care au ajuns pe domeniul de vânătoare de la Balc sâmbătă dimineaţă au fost vădit deranjaţi, dar nu au reacţionat în niciun fel la mesajul activiştilor Vier Pfoten. Membrii staff-ului de la Balc au şi chemat Poliţia, dar un echipaj sosit la faţa locului a constatat că protestul se desfăşura pe domeniul public, iar protestatarii nu blocau accesul maşinilor spre proprietatea privată a lui Ţiriac.