Activitatea instanţelor şi a parchetelor din județ este blocată, miercuri dimineaţă, timp de două ore, ca urmare a unui protest iniţiat de grefieri la nivel național, inclusiv în Bihor.

Oamenii au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva soluţiei adoptate de Comisia de muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor în ce priveşte abrogarea pensiilor de serviciu şi pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar.

Cei aproximativ 100 de grefieri adunaţi în faţa palatului de justiţie din Oradea nu permit intrarea niciunui justiţiabil, pentru că întreaga activitate a instanţelor, inclusiv cea de registratură şi arhivă sunt blocate.

Situaţia este similară şi la parchete, unde grefierii au blocat de asemenea activitatea, la nivelul întregului județ.

Protestul este programat între orele 10 şi 12, dar manifestanţii spun că, dacă decizia nu se va schimba, vor intra în grevă generală.

"Să citească în Dex"

„Factorii decizionali care nu ştiu ce înseamnă pensie specială să citească în DEx şi să vadă diferenţa. Pensii speciale s-au dat consilierilor judeţeni, celor din primării, care n-au nici 10 ani vechime, toţi angajaţi politic", a acuzat Camelia Mesaros, vicepreşedinta Asociaţiei Grefierilor din România (AGR) şi grefieră în cadrul DIICOT Oradea.

Potrivit acesteia, grefierii se află într-o situaţie ingrată, cu salariile plafonate până în 2022, ceea ce a făcut să nu îşi poată încasa nici drepturile câştigate în instanţă. "În presă se vehiculează că noi avem salarii foarte mari. O bibliotecară care lucrează 8 ore, are 6000 lei. O grefieră cu studii superioare are puţin peste 5000. Am avut drepturi care ne-au fost tăiate ilegal, le-am recâştigat în instanţă şi ni le dau înapoi cu ţârâita. Deşi sunt decizii definitive, irevocabile, executorii, nu sunt puse în aplicare tocmai de onor Justiţia. De ce? Nu pot să ne bage în salariu acele procente obligatorii întrucât suntem cu salariul plafonat", susţine Mesaroş. 

Grefierii sunt hotărâţi să blocheze întregul sistem judiciar dacă nu li se va face dreptate. "Nu mai suntem cârpa nimănui. Dacă nu se rezolvă situaţia, intrăm în grevă generală şi blocăm activitatea Parchetelor şi instanţelor, blocăm toată comunicarea în ECRIS, vom vedea ce vor face cu cetăţenii care nu-şi vor mai putea urmări nici măcar procesele pe portal. Am fost răbdători, am parcurs toate etapele prevăzute de Legea dialogului social. Nu ne interesează că nu vom fi plătiţi, oricum avem un salariu infect. Să lucreze cei care vor şi care au hotărât această mizerie referitoare la noi", a mai spus grefiera.

Preşedinta AGR din Curtea de Apel Oradea, Daniela Cociubei, este hotărâtă să se îndrepte împotriva Statului român într-un proces de pretenţii în cazul în care actul normativ care prevede abrogarea pensiilor speciale va rămâne în vigoare. "Eu am 30 ani vechime, mi-am asumat interdicţiile în ideea că, la pensionare, voi avea o pensie decentă. Dacă vor să ne elimine pensia de serviciu, să ne elimine şi incompatibilităţile. În cazul meu, voi solicita despăgubiri pentru cei 30 ani, pentru tot", a declarat Cociubei.

În dezbateri

Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.

Camera Deputaților este for decizional pe proiectul de lege.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a votat, marți, un raport favorabil de adoptare a acestei propuneri legislative, cu amendamente.

Asemenea manifestări au loc, miercuri, în toată ţara, după cum a anunțat anunță Sindicatul Grefei Judiciare. Începând cu ora 10, peste 6000 de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel naţional, pe timpul activităţii Plenului Camerei Deputaţilor.

„Deși în ședința din data de 10 decembrie 2019 Comisia de muncă și protecție socială a decis amânarea pentru luna februarie 2020 a celor două proiecte de lege privind abrogarea pensiilor speciale și de serviciu, pentru ca Guvernul României să-și exprime un punct de vedere cu privire la acestea, cele două proiecte au fost repuse pe ordinea de zi a aceleiași comisii în data de 17 decembrie 2019”, subliniază sursa citată.

Sindicaliștii grefierilor susțin că, deși Ministerul Justiției, prin Secretarul de Stat prezent în Comisie, și-a exprimat o poziție de menținere a pensiilor de serviciu pentru grefieri și amânarea discutării inițiativei legislative pentru depunerea unui punct de vedere scris în acest sens, proiectul de abrogare a pensiilor „speciale” a fost adoptat, urmând ca, sub rezerva depunerii Raportului de către Comisie, să fie votat în plenul Camerei Deputaților miercuri.

„Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.