Asociaţia de Pescuit Sportiv Aqua Crisius a preluat la începutul lunii iulie în custodie de la Ministerul Mediului nu mai puţin de patru zone de arii protejate de pe cursurile râurilor Crişul Repede şi Crişul Negru. Printre cele patru zone se numără situl Defileul Crişului Negru pe porţiunea cuprinsă între comunele Uileacul de Beiuş şi Şoimi, situl Crişul Negru pe arealul curpins între comuna Şoimi şi Republica Ungară, situl Crişul Repede pe porţiunea între comuna Vadu Crişului şi Uzina de Apă Oradea, respectiv lunca inferioară a Crişului Repede în aval de municipiul reşedinţă de judeţ şi Republica Ungară.

"Atragem atenţia că orice activitate economică sau de altă natură care se desfăşoară raza ariei protejate are nevoie de avizul nostru, iar activităţile neautorizate se sancţionează conform legii", a declarat Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Spre exemplu, accesul pe teritoriul ariei protejate se face pe bază de bilet, taxa fiind de 10 lei pe persoană pe zi, excepţie făcând doar localnicii, taxa pentru efectuarea de fotografii comerciale este de 300 lei, iar cea pentru filmări este de 500 lei. Efectuarea oricărei activităţi neautorizate se sancţionează cu amendă începând de la 3.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 30.000 lei pentru persoane juridice.

Cele patru arii protejate adăpostesc specii protejate de plante, cum ar fi bujorul banatic, peşti, precum moioagă, petroc sau răspăr, amfibieni ca şi buhaiul de baltă cu burta albastră, reptile precum tritonul cu creastă dar şi mamifere precum vidra. Măsurile de restrângere a accesului şi a activităţilor din zona ariilor protejate au fost luate pentru protejarea acestor specii, iar respectarea lor va fi supravegheată de către cei şapte rangeri ai asociaţiei. "Deocamdată lucrăm la un regulament al ariilor protejate şi ne ocupăm de informarea populaţiei cu privire la atribuţiunile asociaţiei cu privire la acestea, dar începând din luna februarie, în cazul în care vor descoperi nereguli, rangerii noştri vor da şi amenzi", a mai spus Togor.

Asociaţia Aqua Crisius a fost înfiinţată în anul 2006 şi are ca scop asigurarea şi protejarea membrilor săi în ceea ce priveşte practicarea pescuitului recreativ-sportiv ca modalitate de odihnă activă şi de petrecere a timpului liber dar şi conservarea biodiversităţii şi echilibrului ecologic din natură.