Actorii celor două teatre din Oradea, Regina Maria şi Szigligeti, precum şi muzicienii Filarmonicii de Stat vor ieşi vineri seara în Piaţa Unirii la un "manifest artistic", un eveniment menit să sublinieze că, în ciuda propunerilor făcute de preşedintele CJ Ilie Bolojan, "cultura nu trebuie şubrezită". 

"Susţin artiştii orădeni"

Manifestul numit "Susţin artiştii orădeni" a fost anunţat printr-un eveniment creat pe Facebook, la care au anunţat că participă aproape 400 de persoane, cu tot cu iniţiatori. 

"Manifest artistic. Într-o lume în continuă alunecare, cultura nu trebuie şubrezită! Dacă doriţi să ne susţineţi, vă aşteptăm vineri, de la ora 20:30, în Piaţa Unirii", este mesajul scurt, publicat în descrierea evenimentului.

Organizatorii nu au anunţat ce anume vor face în Piaţa Unirii, însă cel mai probabil este vorba despre un moment artistic comun al actorilor teatrului român şi maghiar, respectiv muzicienilor Filarmonicii. 

Anunţurile lui Bolojan

După cum BIHOREANUL a scris, artiştii orădeni se opun propunerilor privind reformele din instituţiile de cultură subordonate Consiliului Judeţean Bihor. Preşedintele CJ, Ilie Bolojan, i-a anunţat în discuţii private că în curând, poate chiar de la 1 iulie, actorii, muzicienii şi dansatorii Teatrului Regina Maria, Teatrului Szigligeti şi Filarmonicii de Stat Oradea vor trece pe contracte de muncă pe perioadă determinată (un an, după care vor fi evaluaţi). 

De asemenea, pe viitor, Bolojan le-a spus că îşi doreşte unirea celor trei instituţii sub aceeaşi umbrelă, pentru eficientizarea activităţii. În paralel, preşedintele CJ le-a zis artiştilor şi că îşi doreşte un mediu artistic mai vibrant în oraş, cu mai multe evenimente, în special vara. 

Anti-reformă

Iniţiativele nu au fost prezentate public până acum. Totuşi, actorii şi muzicienii s-au mobilizat şi au trimis scrisori deschise consilierilor judeţeni, pledând împotriva propunerilor lui Bolojan şi motivând, între altele, că acestea ar duce la scăderea calităţii actului artistic, dar şi la nedreptăţi făcute de manageri politici. 

Şi pe pagina de Facebook creată pentru anunţarea manifestului de vineri, aceştia şi-au exprimat poziţia cu privire la viitorul instituţiilor culturale din Oradea, îndemându-i pe toţi să semneze următoarea petiţie în sprijinul actorilor şi muzicienilor: 

"INTEGRITATE
Nu vrem modificarea unilaterală a contractelor. Acest demers ar priva angajaţii de drepturile câştigate, de securitate, de siguranţa viitorului şi ar pune în pericol integritatea trupelor. 

INDEPENDENŢĂ INSTITUŢIONALĂ
Nu vrem comasarea instituţiilor culturale. Dorim să ne gestionăm în continuare resursele, în spiritul libertăţii artistice. Suntem convinşi că independenţa instituţională este o garanţie a calităţii şi a diversităţii. 

TRUPĂ PERMANENTĂ
Nu vrem un teatru pe bază de proiecte sau un teatru gazdă, deoarece acest lucru ar atrage după sine desfiinţarea trupelor permanente şi ar expune arta unor abordări de tip showbusiness. 

DEMNITATE
Vrem respectarea demnităţii culturii şi a lucrătorilor în domeniul culturii şi respingem orice decizie care ar expune activitatea artistică voinţei puterii politice sau chiar diletantismului. 

PUBLIC
Credem că românii şi maghiarii din judeţul Bihor au dreptul incontestabil la propriile lor instituţii culturale. Suntem convinşi că o comasare ar avea efecte nocive asupra obiceiurilor culturale, ar lăsa mai puţine opţiuni publicului şi ar diminua atractivitatea regiunii. 

Semnează şi tu petiţia!".