Concertul „Un compozitor la Carnaval”, susținut interactiv pentru elevi, miercuri și vineri, va fi redat joi, de la ora 19, și publicului larg, la Filarmonica de Stat. Pe scenă vor urca din nou solistele Camelia Andone și Ana-Ruth Micula, care vor interpreta la două piane de concert distincte, precum și actorul Bogdan Bob Rădulescu și, la pupitrul dirijoral, Dalma Toadere, cei din urmă lansând inedit invitația (vezi video jos). 

Programul evenimentului conține aceleași lucrări ca în concertele pentru elevi, și anume: „Carnavalul animalelor” de C. Saint-Saëns, precum și fragmente din creațiile altor compozitori.

„Carnavalul Animalelor” este o suită muzicală plină de umor, alcătuită din 14 momente, ce reprezintă diferite animale, a fost compusă pentru un eveniment privat și includea două piane și o formație camerală. Compozitorul a interzis interpretarea lucrării în public pe parcursul vieții sale, simțind faptul că „frivolitatea” sa i-ar fi putut distruge reputația de compozitor. Suita a fost publicată în 1922, la un an după moartea sa. În același an a avut loc și premiera publică și a fost primită cu mult entuziasm, devenind destul de rapid o lucrare cunoscută și foarte apreciată. Lucrarea e cântată și în varianta originală pentru 11 instrumente, dar mai frecvent cu o orchestră mare.

„Unul dintre titlurile cele mai renumite din creația lui Saint-Saëns «Carnavalul animalelor» face referire directă la compozitorul francez și dă numele concertului «Un compozitor la Carnaval». Un carnaval reprezintă o îmbinare a culorilor, a ideilor, o explozie de mișcare și de creativitate, un vârtej de imaginație. Așadar, pentru a crea un concert care duce cu gândul la carnaval, trebuie aduși în scenă compozitori diferiți, lucrări contrastante și din epoci total diferite”, transmit comunicatorii Filarmonicii.

Nu întâmplator au fost aleși compozitorii care să se alăture Carnavalului lui Saint-Saëns, deoarece suita francezului cuprinde fragmente inspirate din creațiile lui: R Wagner, E. Grieg, A. Vivaldi, H. Berlioz, J. P. Rameau, J. Offenbach.

Bilete se pot cumpăra online sau la casieria Filarmonicii, strada Moscovei nr. 5, după următorul program: luni - miercuri orele 12.30-14.30 și joi orele 11-13, 18-18.50.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!