Consiliul Județean Bihor a anunțat că, în baza unei sentințe a Tribunalului Satu Mare, o comisie de specialiști a făcut evaluările anuale pentru perioadele în care actorul Daniel Vulcu a fost managerul Teatrului Regina Maria, notele obținute permițându-i să depună un nou proiect de management. Întrebat dacă o va face, actorul a răspuns „categoric, da”, ceea ce înseamnă că își dorește să revină la conducerea instituției de unde a fost înlăturat ilegal în 2018.

Potrivit unui comunicat emis de CJ Bihor miercuri, pe data de 14 mai 2021 a fost constituită comisia de evaluare anuală a managementului lui Daniel Vulcu pentru anii 2017, 2018 și 2019, evaluare realizată în baza Sentinței civile nr. 63/2021/CA a Tribunalului Satu Mare, care a constatat că procedura de concurs prin care actrița Elvira Rîmbu devenise manager în locul său a fost ilegală, după ce anterior Vulcu câștigase un alt proces, care a consfințit că și demiterea lui a fost tot ilegală, deoarece evaluările managementului său fuseseră realizate de o comisie formată din persoane care nu erau de specialitate.

Judecat de specialiști

De data aceasta, evaluările au fost făcute, după cum arată CJ Bihor, de o comisie alcătuită din managerul Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, prof. univ. Alexandru Boureanu, directorul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, conf. univ. Carmen Croitoru și Nicoleta Faur, ca reprezentantă a Consiliului Județean, instituția finanțatoare a Teatrului Regina Maria.

Perioadele pentru care comisia a evaluat activitatea de management a lui Daniel Vulcu au fost  întregul an 2017 și intervalul 1 ianuarie 2018 – 2 mai 2018 (până când a fost înlăturat din funcție), precum și 27 – 30 noiembrie 2019 (adică trei zile în care a fost repus în funcție în baza unei sentințe judecătorești).  

Pentru primele două perioade, managementul lui Vulcu a fost evaluat cu mediile 9,10 și respectiv 8,85, celelalte trei zile urmând să fie luate în considerare la evaluarea finală.

Conform legii, în cazul în care rezultatele evaluărilor anuale sunt de peste 8,00, CJ Bihor este obligată să realizeze și evaluarea finală a managementului, iar această procedură va avea loc pe data de 9 iunie, componența comisiei fiind aceeași.

Vrea să revină

Contactat de BIHOREANUL și întrebat dacă, după evaluarea finală, intenționează să uzeze de dreptul legal de a depune un nou proiect de management, ceea ce ar însemna că își dorește să revină la conducerea Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, între timp retras la pensie, a răspuns fără echivoc: „Categoric, da!”.

Sub conducerea lui Vulcu, Teatrul Regina Maria a și avut de altfel rezultate notabile, iar demiterea sa forțată în 2018, sub pretextul că nu a obținut note de trecere la evaluarea făcută de o comisie formată din nespecialiști, a și stârnit un protest al unei părți a actorilor.

Pe de altă parte, trebuie menționat că în această perioadă, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, intenționează să propună un proiect de unificare a Teatrului Regina Maria cu Teatrul Szigligeti, Filarmonica de Stat și ansamblurile folclorice Crișana și Nagyvarad, într-o singură entitate administrativă, ceea ce generează întrebări privind posibilitatea efectivă ca Daniel Vulcu să revină la conducerea Teatrului Regina Maria.