Actriţa Ioana Gajdo, de la Teatrul Regina Maria, a vorbit miercuri la Casa de Cultură a Municipiului, în faţa a circa 150 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav, despre provocările pe care le reprezintă îngrijirea persoanelor cu dizabilităţi.

"Nu vreau să fie o întâlnire tristă"

Actriţa a împărtăşit asistenţei din experienţa proprie după ce şi-a îngrijit părinţii, ambii cu probleme de sănătate. Gajdo le-a povestit asistenţilor personali despre etichetările cu care s-a confruntat şi problemele de care s-a lovit în perioada în care şi-a îngrijit părinţii.

"Nu vreau să fie o întâlnire tristă, nu acesta este scopul, ne-am întâlnit azi să împărtăşesc cu dumneavoastră frământările sufleteşti şi să învăţăm unii de la alţii din experienţele frumoase sau mai puţin frumoase pe care viaţa ni le-a oferit. Ca să putem avea grijă de cei pe care îi avem în întreţinere, trebuie ca noi, în primul rând, să fim împăcaţi cu viaţa pe care o avem şi să găsim timp şi resurse şi pentru noi", a spus Ioana Cristina Gajdo.

În cadrul întâlnirii asistenţii personali au putut să socializeze, să îşi împărtăşească problemele cu care se confruntă şi să caute împreună soluţii.

Cei de poartă de grijă

În momentul de faţă, DASO are ca angajaţi peste 250 de asistenţi pentru tot atâtea persoane cu handicap.

"Am organizat această întâlnire pentru că ne dorim o mai bună deschidere a comunităţii faţă de persoanele cu handicap şi asistenţii lor personali. Aceşti oameni există, au grijă de persoana în suferinţă, dar noi faţă de asistenţii personali, cu provocările şi traumele lor, nu prea avem grijă", a declarat pentru BIHOREANUL, directorul DASO, Arina Moş.

Potrivit directoarei, acţiunea de miercuri a fost precedată anul trecut de o întâlnire similară la care a participat vedeta TV Mihaela Tatu şi va fi urmată de alte asemenea acţiuni.