Eurodeputatul Laszlo Tokes a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, dovezi conform cărora succesorul său la conducerea Episcopiei Reformate a Oradiei, Csury Istvan, a fost turnător al Securităţii, afirmând că "nici în prezent nu renunţ la lustrarea Bisericii mele, al cărei episcop am fost", deoarece "în toată societatea românească este nevoie de lustraţie, este nevoie de oameni credibili în viaţa publică a comunităţii".

Precizând că "dosarul lui (n.r. – Csury) nu-l avem încă la îndemână, deoarece Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor fistei Securităţi n-a fost în stare să ni-l pună la dispoziţie", susţinând că în prezent "nu există date sau documente" care să ducă la concluzia fermă că actualul episcop a fost identificat drept colaborator al Securităţii "în sensul legii", Tokes a comentat spunând că acest lucru "nu dovedeşte decât ori faptul că în acest moment CNSAS nu are dosarul său, ori îl ţine sub acoperire ca să nu ni-l pună la dispoziţie".

Tokes a oferit presei orădene cele şapte note informative date de Csury Securităţii despre colegi ai săi preoţi reformaţi, pe când era paroh în comuna Sălard, ofiţerul său de legătură fiind un anume colonel Alexandru Căprariu, iar el semnând turnătoriile sub numele conspirative "Kiss" şi "Roşescu".

Într-una din aceste note, de pildă, actualul episcop reformat îl turna pe preotul din Tămăşeu, Kovacs Imre, relatând Securităţii că acesta "nu este un fanatic religios, (dar) cu toate acestea credincioşii îl ascultă", că "îi plac aventurile amoroase, deşi este căsătorit", "condiţionează serviciile religioase în special faţă de femei în schimbul întreţinerii de relaţii amoroase". "Recent la sursă s-a prezentat o credincioasă care a comentat un caz recent de refuz de botez a unui copil în schimbul unei relaţii amoroase, rezultă că este o persoană ce nu este în depline facultăţi mintale", concluziona – pe baza turnătoriilor lui Csury – ofiţerul său de legătură.

Despre alţi colegi preoţi reformaţi, actualul episcop "sifona" la Securitate că "permit şi ascultă promovarea în diverse şedinţe religioase utilizarea mai adecvată de nume ce se vor da la noii născuţi, care să reflecte naţionalitatea maghiară", că se plâng "cu privire la faptul că clerul reformat nu beneficiază de materiale de propagandă religioasă (biblii, cărţi de cântări, calendare etc)" ori că dau dovadă de "manifestări naţionaliste maghiare".

Comentând faptele de turnător ale urmaşului său la conducerea Episcopiei Reformate a Oradiei, Tokes a afirmat că nu-i face plăcere această "demascare", dar a făcut-o din convingerea că "în întreaga societate şi în toate Bisericile trebuie să aibă loc lustrarea şi lepădarea dde consecinţele acestui trecut care face mari daune Bisericii şi societăţii noastre".