Poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, au finalizat ancheta într-un nou dosar de fraudă fiscală ce îl are ca protagonist pe Bancsik Tibor, evazionistul orădean care a denunţat-o pe fosta psihologă a Poliţiei Bihor, Loredana Coste, şi pe agentul şef George Alexandru Botto de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, după ce aceştia i-au pretins şpagă.

Este vorba despre un tun de 1,6 milioane de lei dat bugetului de stat, prin facturi fictive pe care, în perioada 2010-2012, Bancsik le-a emis pe numele a opt societăţi comerciale din Oradea, facturi fictive care atestau în mod nereal efectuarea unor operaţiuni economice de livrări de mărfuri ori prestări de servicii.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei, subcomisarul Alina Dinu, prejudiciul a fost recuperat în mare măsură, deoarece o parte din oamenii de afaceri implicaţi în escrocherie au plătit partea lor de pagubă.

"S-a achitat suma totală de 1.096.080 lei, iar pentru suma de 400.114 lei au fost instituite măsuri asiguratorii", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

De fapt, după cum avea să afle BIHOREANUL, este vorba de punerea sub sechestru a şapte maşini aparţinând afaceristului Andi Sorin Ghighilicea, administratorul unei firme de construcţii beneficiară a mai multor contracte publice, atât în judeţ cât şi în ţară.

Ghighilicea, în vârstă 35 ani, este cercetat în dosar pentru evaziune fiscală, la fel ca şi Mariana Merca, administrator al Protguard SRL, o altă societate cunoscută în judeţ, aflată doi ani la rând în topul IMM-urilor din Bihor.

Săptămâna trecută, poliţiştii SIF au finalizat cercetările în dosar şi au înaintat cazul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, propunând trimiterea în judecată a lui Bancsik, Ghighilicea şi Merca, decizia finală aparţinând, însă, procurorilor.