Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, luni, în dosarul avocatului orădean Călin Porţan, trimis în judecată în 2014 de DNA Oradea pentru că ar fi pretins bani în numele unui executor judecătoresc pentru ca acesta din urmă să măsluiască o licitaţie.

În actul de acuzare, lui Porţan i se imputau trei infracţiuni: trafic de influenţă, spălarea banilor şi evaziune fiscală. Concret, avocatul era acuzat că ar fi pretins şi primit de la un denunţător suma de 2.500 lei, din care 500 lei în numele unui executor judecătoresc, pentru ca acesta din urmă să subevalueze un imobil şi să organizeze o licitaţie trucată pentru vânzarea acestuia.

"Pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei banilor pretinşi, inculpatul a disimulat suma respectivă într-un contract de asistenţă juridică, inserând un onorariu de 2.000 lei", se explica în comunicatul DNA Oradea acuzaţia de spălare de bani.

Totodată, lui Porţan i se imputa că, între anii 2011-2013, nu şi-ar fi înregistrat toate veniturile realizate, păgubind bugetul de stat cu 89.184 lei.

Faptele nu există

Procesul, declanşat la Curtea de Apel Oradea, s-a finalizat, luni, cu o decizie favorabilă pentru Porţan. Instanţa a dispus achitarea tânărului avocat de toate cele trei acuzaţii, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani stabilind că faptele nu există, în timp ce pentru evaziune fiscală a invocat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.

Soluţia nu este, însă, definitivă, procurorii având posibilitatea să o atace, cu apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Avocatul Răzvan Doseanu (foto), apărătorul lui Porţan, apreciază că temeiul în baza căreia s-a dispus achitarea este unul "dur" pentru acuzare.

"Vă reamintesc că procurorul Dan Chirculescu (procurorul care a instrumentat dosarul şi a întocmit rechizitoriul în acest caz, n.r.) a dispus reţinerea, apoi a cerut arestarea avocatului Porţan Călin. Acelaşi procuror Dan Chirculescu a pus-o sub învinuire şi pe colega noastră Simona Paşcu pentru fredonarea melodiei "Roata morii se învârteşte". Instanţa de judecată a declarat-o anterior şi pe aceasta nevinovată", a declarat Doseanu.

Anchetă cu "ţac, ţac"

Avocatul se referă la un dosar penal "cu cântec" deschis de procurorul Chirculescu pe numele avocatei Simona Paşcu pentru încercare de determinare a mărturiei mincinoase. Sosită la sediul DNA pe 9 ianuarie 2014 ca să-l reprezinte pe colegul ei Călin Porţan în timpul unor audieri, Paşcu ar fi fredonat pe holul instituţiei, în apropierea unui martor al acuzării, "Roata morii se-nvârteşte, ţac, ţac, ţac", cunoscutul şlagăr Morăriţa, cântat de Mirabela Dauer, gest pe care procurorul l-a interpretat ca fiind "expresii şi cuvinte ameninţătoare unei persoane pentru a o determina, prin constrângere morală, să dea declaraţii care să nu-l învinovăţească pe inculpat".

Ulterior, Chirculescu a renunţat la urmărire penală în dosarul Simonei Paşcu (foto), soluţie care, însă, nu stabilea nevinovăţia avocatei, ci doar că "nu există interes public în urmărirea faptei".

Ca atare, Paşcu a atacat soluţia în instanţă, iar în urma procesului care a urmat, instanţa a dispus înlocuirea soluţiei de renunţare la urmărire penală cu clasarea, pe considerentul că fapta care i se imputa nu există.

"Pornind de la cauza colegei, am obţinut şi o hotărâre de dezlegare a unei chestiuni de drept dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am obţinut declararea ca neconstituţional a textului din Codul de procedură penală care nu permitea unui judecător să dispună clasarea dacă anterior se dispunea de procuror renunţarea la urmărire penală", a mai explicat Doseanu.

De altfel, "ancheta Porţan" i-a adus şi lui Doseanu, din partea aceluiaşi procuror DNA, o amendă record de 5.000 lei. "Mi s-a imputat că nu m-am prezentat la una din audieri. Dar nu era un caz de asistenţă juridică obligatorie, motiv pentru care instanţa a şi anulat amenda", a mai spus avocatul.