Magistraţii Tribunalului Bihor a judecat, marţi, propunerile de arestare formulate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele preotului ortodox Ovidiu Pop, de la Biserica cu lună, asociatului său, Kallos Lorand, şi în cazul unuia dintre complicii lor, Ioan Şuteu.

Acuzaţiile sunt de evaziune fiscală, pentru Pop şi Kallos, respectiv complicitate la evaziune fiscală pentru Şuteu.

Cei trei au fost reţinuţi, luni seară, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor, alături de încă o persoană, Florin Tonţ, în urma unei acţiuni coordonate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, pentru o fraudă fiscală de 1,8 milioane de euro.

Tranzacţii năucitoare

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, procurorul Cristian Ardelean, în perioada 2012 - 2014, Kallos şi Pop, ca reprezentanţi ai firmei Varadia Bussines SRL, au fentat plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor achiziţii de carne din Ungaria, mărfuri comercializate pe teritoriul României, înregistrând o serie de facturi fictive de achiziţie de la firmele Parbor SRL, Faraon SRL, Jahim SRL, Petymar Trade SRL, Plant Agro SRL şi Frigo Meat SRL.

"Prejudiciul estimat în urma Raportului de constatare încheiat pe 30 aprilie de către inspectorii antifraudă din cadrul Direcţiei de Combatere a Fraudelor Bihor, este de 7.862.133 lei", a precizat Ardelean.

Procurorii l-au prezentat în faţa instanţei şi pe Alin Ioan Şuteu, reprezentant al firmei Frigo Meat SRL, unul dintre administratorii care îi alimentau pe cei doi cu facturi fictive. Motivul? "În perioada ianuarie - martie 2014 a înlesnit înregistrarea de către reprezentanţii Varadia Bussines SRL de facturi fictive de achiziţie de la Frigo Meat SRL şi a facilitat transferul sumelor rezultate în urma acestor operaţiuni", susţine purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, paguba adusă bugetului de stat de Şuteu fiind de 83.646 lei.

Nu a mai ajuns în faţa judecătorilor Florin Ciprian Tonţ, angajat în cadrul societăţii Crisia Logistic SRL, societate patronată tot de preotul Ovidiu Pop şi de Kallos Lorand. Bărbatul este acuzat că "a înlesnit săvârşirea de către reprezentanţii Varadia Impex SRL a infracţiunii de evaziune fiscală, înregistrând facturile fictive", însă va fi cercetat în stare de libertate.

Circuit cu firme fantomă

Anchetatorii susţin că produsele de carne cumpărate de firma administrată de Pop şi Kallos erau înregistrate pe firmele fantomă, dar livrate integral către Varadia Bussines. Principalul furnizor de mărfuri era societatea maghiară Soni Hus Kft, partener vechi al firmei Varadia Bussines, încă de pe vremea când societatea realiza în mod direct achiziţia din spaţiul intracomunitar. "Conform CMR-urilor identificate, o mare parte a transporturilor de marfa din Ungaria erau efectuate cu mijloace de transport deţinute de Crisia Logistic SRL, deţinută de patronii Varadia Bussines SRL", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.

Din anchetă a mai reieşit că reprezentanţii societăţilor interpuse nu deţin bunuri imobile, au fost succesiv preluate de mai multe persoane, cetăţeni români şi străini şi au acumulat datorii către bugetul de stat. "Acestea aveau doar rolul de a asigura circuitul scriptic al mărfurilor, acumulare datoriilor fiscale, oferirea unor preţuri competitive pe piaţă şi decontarea acestora prin conturi bancare", a arătat Ardelean.

Sumele virate în contul societăţilor respective erau ridicate fie în numerar, fie prin intermediul ATM-urilor, destinaţia acestora nefiind pertinent justificată.

Din interceptările convorbirilor telefonice a reieşit că reprezentanţii firmei Varadia vindeau "la negru" o parte din mărfuri. "Verificările legate de aceste aspect se desfăşoară în paralel cu cercetările efectuate de Direcţia Regională Antifraudă Oradea care au verificat, odată cu percheziţiile realizate în cauză, punctele de lucru ale Varadia Impex SRL", a mai declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.


UPDATE:

Arestări contestate

După un proces care a durat 3 ore şi o oră de deliberări, preotul Ovidiu Pop, Kallos Lorand şi Ioan Alin Şuteu au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului Bihor nu este, însă definitivă, putând fi atacată, prin contestaţie, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Avocatul Bogdan Meşter, apărătorul preotului şi al asociatului acestuia s-a declarat surprins de decizia instanţei. "Nu comentez decizia Tribunalului. Eu am, însă, o cu totul altă părere. Nu cred că cei doi clienţi ai mei reprezintă pericol pentru ordinea publică, aşa cum a susţinut reprezentantul Parchetului. E vorba, totuşi, de două persoane cu studii superioare, căsătorite, cu copii mici, iar unul este preot. Intrăm în sfera comicului deja, când afirmi aşa ceva. Au fost la Oradea cazuri cu prejudiciu mult mai mare şi s-a dispus luarea măsurii arestului la domiciliu", a declarat Meşter pentru BIHOREANUL.

Avocatul afirmă că va ataca încheierea judecătorească, la fel ca şi colegul său, Răzvan Doseanu, apărătorul celui de-al treilea inculpat din dosar, Ioan Alin Şuteu.