Curtean, când cu PNL, când cu PSD

Acuzaţi la începutul săptămânii că au consimţit, prin încălcarea statutului partidului, la excluderea a doi din cei şase consilieri locali PPDD din Popeşti, şefii filialei judeţene au prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, motivele care au stat la baza acestei hotărâri. Cea mai importantă dintre ele, a arătat preşedintele interimar Ioan Hulea, este faptul că, împreună cu primarul Dorin Curtean, toţi cei şase consilieri au încălcat statutul, ce prevede că la nivel local se pot face înţelegeri politice cu alte formaţiuni doar cu aprobarea conducerii judeţene.

"Colegii noştri de la Popeşti au făcut, imediat după alegerile locale, o convenţie cu PNL, fără măcar să ne anunţe. Aşa a fost votat viceprimar un om de la PNL în Popeşti", a spus Hulea, adăugând că, ulterior, în august 2012, însuşi Dorin Curtean ar fi promis sprijin în alegeri reprezentantei PNL din colegiul 3, Lucia Varga.

Potrivit deputatului, în ianuarie sau februarie 2013, văzând că "nu primeşte bani de la Consiliul Judeţean" în schimbul susţinerii liberalilor, PPDD-iştii din Popeşti au făcut o altă înţelegere, cu PSD, care de altfel în luna iulie a devenit de notorietate, deoarece în acea vreme Curtean însuşi recunoştea, la fel ca şi preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, că "trup şi suflet" este de partea pesediştilor, dar nu demisionează din formaţiunea în numele căreia fusese ales ca să nu-şi piardă mandatul de primar.

Puci pentru alegeri anticipate

Hulea a explicat că scandalul de la începutul săptămânii, când o parte din consilieri şi foştii candidaţi au venit la Oradea să-şi depună demisiile din PPDD, se datorează faptului că, împreună cu edilul, respectivii doresc să provoace alegeri anticipate la nivelul comunei, pentru a putea candida apoi în numele PSD.

Cu toţii şi-au greşit socotelile, spune însă Hulea. "În Consiliul Local Popeşti, 6 din cei 15 consilieri erau de la PPDD, dar prin demisiile foştilor noştri colegi mai rămân 9, adică mai mult de 50% plus unu, deci nu vor fi alegeri anticipate, pentru că legea zice că locurile celor 6 vor fi completate cu foştii candidaţi de la celelalte partide, proporţional cu scorul obţinut la alegerile locale de anul trecut", a spus deputatul PPDD.

Hulea a afirmat că varianta alegerilor anticipate pentru un nou Consiliu ar fi posibilă doar dacă ar mai demisiona unul sau doi consilieri de la alte partide. De asemenea, el a afirmat că astfel de jocuri politice nu au ca protagonişti doar reprezentanţi ai PPDD, ci şi ai altor partide, dând exemplul comunei Bunteşti, unde nu există Consiliu Local de mai bine de 9 luni.

Banii, manevraţi de Lascău şi Curtean

Preşedintele interimar al PPDD Bihor a dat răspuns şi acuzei că şefii filialei ar fi încasat bani de la membri şi chiar de la Dorin Curtean (de la acesta 30.000 lei), fără a le elibera chitanţe. "Nu-i adevărat!", a zis Hulea.

Precizând că el poate fi tras la răspundere doar pentru ceea ce se întâmplă în organizaţie din aprilie 2013, de când a fost pus şef interimar, deputatul a trecut în revistă, totuşi, relaţiile financiare dintre predecesorul său, Ioan Lascău, şi primarul comunei Popeşti, care afirma că el a fost sponsorul partidului, plătind inclusiv chiria sediului.

"Domnul Curtean a plătit chiria pentru sediu, 700 de euro plus TVA, doar câteva luni, în 2012, când a fost prim-vicepreşedinte al partidului. Prin iulie sau august, s-a ridicat în Adunarea Generală şi a spus că nu mai vrea să fie primvicepreşedinte. Dar el primea bani în plic de la Lascău, care factura chiria pe firma lui, şi îşi deducea apoi TVA. În aceste condiţii a "plătit" el chiria, adică primea banii şi el câştiga TVA", a spus Hulea.

Acesta a mai afirmat că Dorin Curtean s-ar fi lăudat că i-a dat şi şefului neoficial al partidului, Dan Diaconescu, 70.000 de lei, ceea ce nu crede că ar fi adevărat.

Ceartă cu presa

În ce priveşte banii de cotizaţii strânşi de la membrii partidului, Hulea a spus că din cei 55 de consilieri locali ai PPDD Bihor doar câţiva şi-au achitat această obligaţie, şi niciodată nu s-au strâns mai mult de 400-500 de lei lunar, asta în condiţiile în care cheltuielile sunt mult mai mari, fiind suportate de el şi de prim-vicepreşedintele Vasile Petruţ.

Ca să arate cât de mari sunt aceste cheltuieli, Hulea a afirmat, şocându-i pe jurnaliştii prezenţi, că "am avut luni când am cheltuit 18-20 milioane de lei numai pe comunicate de presă", adăugând apoi - la insistenţele acestora - că ar fi făcut plăţi către redacţiile BIHOREANUL, Crişana şi Jurnal bihorean, pentru publicarea unor comunicate de presă emise de conducerea centrală a partidului.

Întrebat de reporterul BIHOREANULUI dacă a făcut plăţi către redacţia noastră, Hulea a răspuns "da", iar apoi a adăugat "sau nu", ca şi când ar fi glumit. Când însă i s-a cerut să spună serios şi răspicat răspunsul, el a continuat: "Aţi auzit de 5 milioane pentru un articol de două fraze? La dumneavoastră a fost!".

La BIHOREANUL nu!

Spusele deputatului PPDD-ist sunt însă o minciună, cel puţin în ce priveşte BIHOREANUL, deoarece nici oficial, nici neoficial, nici direct şi nici prin interpuşi, redacţia noastră nu a încasat niciun leu de la acest partid sau de la reprezentanţi ai săi, nici măcar în timpul campaniilor electorale.

Dimpotrivă, la solicitarea unor reprezentanţi ai PPDD de a publica în regim publicitar anumite comunicate ale partidului, redacţia BIHOREANULUI a refuzat, fiindcă era vorba doar despre răfuieli din interiorul conducerii centrale a acestei formaţiuni controversate, neinteresante pentru publicul cititor.

Contactat după conferinţa de presă de către conducerea redacţiei pentru a-şi explica afirmaţiile, Ioan Hulea a bătut în retragere, recunoscându-şi practic minciuna, dar minimalizând gravitatea afirmaţiilor făcute anterior. "Consideraţi că retractez", a tranşat el chestiunea, cerându-şi scuze.