Trei foste angajate ale Centrului de Plasament pentru Copii cu dizabilităţi din comuna Popeşti, administrat din anul 2011 de Fundaţia Copiii Dragostei din Aleşd, o acuză pe directoarea unităţii, Lavinia Ştef, şi pe soţul acesteia, Alexandru Ştef, de abuzuri fizice şi emoţionale împotriva minorilor instituţionalizaţi aici.

Pălmuiţi, scuipaţi, concediaţi

Fosta educatoare Angela Crijan a afirmat, pentru Digi24, că a asistat personal la o agresiune împotriva unui minor: "Am asistat la o bătaie a unui copil de clasa a VII-a, la care şefa de centru i-a dat 10 perechi de palme", a spus Crijan, o fostă colegă a acesteia, Maria Nagy, confirmând: "Am văzut copilul a doua zi, bătut într-un hal fără de hal".

Sub protecţia anonimatului, unii copii au susţinut şi ei că ar fi fost umiliţi de şefa Centrului şi de soţul acesteia, care este pedagog. "Vara trecută, un copil a fugit din tabără, iar Alex Ştef l-a găsit şi l-a adus înapoi, unde l-a bătut şi l-a scuipat de faţă cu toţi", a susţinut unul dintre minori.

Fostele educatoare Maria Nagy şi Angela Rosica au afirmat, de asemenea, că şefa Centrului a abuzat şi angajaţii, în decembrie 2013 supunându-i unui test pentru verificarea cunoştinţelor pentru care au avut la dispoziţie doar două săptămâni de pregătire, acesta fiind de fapt un pretext pentru concedieri. "În condiţiile alea nu s-a putut lucra, cum se comporta (n.r. - directoarea Lavinia Ştef) tot timpul cu noi", a adăugat Nagy.

Urmează verificări

Nu toţi copiii confirmă, însă, acuzele de violenţă, alţii spunând că din 2011, de când Centrul este administrat de Fundaţia Copiii Dragostei, viaţa lor s-a îmbunătăţit considerabil. "Nu ne bate nimeni, nu ştiu de ce unii zic aşa, poate vor să le facă rău la Lavinia şi la Alex. De când ne conduc ei, mâncarea este mai bună şi mergem şi în tabere şi în excursii", a spus pentru BIHOREANUL un minor de la Popeşti.

Şefa Centrului de Plasament, Lavinia Ştef, consideră că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt lipsite de suport real, motivaţia fiind doar dorinţa unor foste angajate de a se răzbuna. "De când am preluat Centrul nu există lună să nu ni se facă reclamaţii, dar de fiecare dată Direcţia pentru Protecţia Copilului şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale au făcut verificări şi au constatat că nimic nu era adevărat. Cred că unele foste angajate îi învaţă pe copiii mai influenţabili ce şi cum să spună, ca să ieşim noi prost", a declarat şefa Centrului.

În acest caz, DGASPC Bihor a demarat verificări, urmând ca psihologii să discute cu fiecare copil în parte pentru a stabili dacă aceştia au fost sau nu abuzaţi. "Noi am fost sesizaţi încă de luna trecută şi am demarat de atunci cercetări. Dacă se vor constata nereguli, se vor aplica prevederile legale", a spus purtătorul de cuvânt al Direcţiei, Ştefan Goţia.