Adăpostul "Grivei" pentru câini fără stăpân aflat în subordinea Administraţiei Domeniului Public are o nouă faţă. Directorul ADP, Liviu Andrica, a prezentat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, îmbunătăţirea condiţiilor oferite de adăpost prin reamenajarea acestuia în ultimele trei luni.

"Pentru a veni în întâmpinarea orădenilor care vin la adăpost sâmbăta în timpul orelor de vizită am înfiinţat la intrare o parcare pietruită pe o suprafaţă de 550 metri pătraţi, iar imediat lângă intrare am amenajat un parc pentru plimbarea câinilor. Noua zonă verde are o suprafaţă de 1.800 metri pătraţi, este dotată cu bănci pentru odihnă şi poate primi inclusiv orădeni care vor să vină să îşi plimbe aici câinele", a spus directorul.

Printre investiţii se mai numără pietruirea adăposturilor de câini, supraînălţarea gardurilor la 2,8 metri pentru a împiedica evadările, refacerea instalaţiilor electrice şi sanitare, realizarea unor boxe izolator pentru căţelele cu pui, refacerea pardoselii boxelor, înlocuirea vaselor sparte, dotarea cabinetului operator cu ustensile performante şi o masă de operaţii.

De asemenea, pentru a proteja câinii de intemperii sau arşiţa de peste vară, au fost reamenajate toate umbrarele, iar în adăpost s-au plantat 69 de arbori luaţi din pepiniera oraşului.

Pentru realizarea acestor lucrări, ADP a investit 60.000 de lei în materiale, manopera fiind realizată în regie proprie.

"Cea mai mare realizare constă nu atât în lucrările făcute, cât în încheierea unui parteneriat cu mai multe hypermarket-uri orădene care au promis că ne vor furniza alimente cu titlu gratuit", a spus Liviu Andrica. Directorul se aşteaptă ca prin sprijinul acordat de magazinele orădene cheltuielile cu hrana câinilor din adăpost să se înjumătăţească.

În prezent adăpostul "Grivei" găzduieşte 240 de câini, în condiţiile în care în urmă cu trei luni în evidenţe figurau 214 câini, iar în această perioadă au fost adoptate 78 de animale. "Adopţiile cu preluarea câinelui la domiciliul solicitantului se desfăşoară în continuare, în vreme ce adopţiile cu păstrarea acestuia în adăpost sunt sistate (în urma unei hotărâri definitive a Tribunalului Bihor - n.r.). E păcat, pentru că mulţi iubitori de câini vin sâmbăta şi spun "Am venit să îmi plimb câinele", dar nu plătesc nimic pentru întreţinerea acestuia, pentru că nu există cadru legal", a spus Andrica.

Directorul ADP a mai spus că în ultima perioadă adopţiile au cunoscut un trend crescător, ajungându-se şi la 18 câini daţi pe lună. "De când cu creşterea infracţionalităţii la ţară, mulţi săteni vin să îşi ia câine din adăpost. Se caută câini de pază, mari şi cât de răi posibil", a declarat Andrica.

Pentru a în curaja adopţiile, ADP le oferă solicitanţilor dispuşi să preia din adăpost cel puţin doi câini facilitatea transportului gratuit al acestora la o distanţă de maxim 60 kilometri.