Până acum două săptămâni, când preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, se lăuda că a racolat-o de la PDL şi îi prevedea un viitor strălucit, consilierul local Adelina Coste era unul din cei mai vocali avocaţi ai austerităţii impuse funcţionarilor de fostul ei idol din anii de glorie ai guvernării portocalii, Traian Băsescu.

Însă în timp ce predica apă, proaspăta vicepreşedintă a PSD Bihor bea vin. Şi încă vârtos, direct din "cramele" primăriilor comunale din judeţ. Nu mai puţin de 17 contracte de consultanţă a încheiat fosta "blondă de la Prefectură", într-un singur an, cu edilii celor două partide, toate fără să fi avut niciun concurent, toate pe acelaşi preţ, stabilit de ea, şi toate cu acelaşi obiect, pentru prestarea aceluiaşi serviciu. Un "copy-paste" care parcă i-a prevestit, ironic, întovărăşirea cu actualii camarazi de partid...

De jos

La 49 de ani, Adelina Coste e una din cele mai de succes femei din politica bihoreană. În câmpul muncii a intrat la 26 de ani, în 1991, ca educatoare suplinitoare, cinci ani mai târziu devenea licenţiată în Drept a Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, iar după alţi opt îşi lua masteratul la Oradea. Încă doi ani i-au trebuit ca să debuteze în politică, în PLD, formaţiunea înfiinţată de Teodor Stolojan prin ruperea unei bucăţi din PNL, iar adevărata ascensiune a început-o după încă un an, odată cu intrarea în PDL, partid căruia îi datorează toate funcţiile ocupate mai apoi.

I-a poftit sufleţelul, vorba lui Băsescu, să fie consilier municipal? A fost pusă pe un loc eligibil în 2008. În 2009, la recomandarea fostului primar Petru Filip, pe atunci senator PDL, a fost numită director al Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, poziţie pe care a mai ocupat-o, ulterior, de încă două ori, între timp fiind subprefect (septembrie 2011-aprilie 2012) sau consilier juridic în aparatul Prefecturii. În 2012 a fost aleasă din nou consilier municipal, pe lista PDL.

Pe bandă rulantă

Partidul i-a asigurat Adelinei Coste, însă, mai mult decât onoruri. Dovadă e ultima sa declaraţie de interese, depusă în acest an pentru cel precedent, care dezvăluie că şederea în PDL i-a fost mai mult decât profitabilă. Potrivit documentului, imediat ce a încetat să fie funcţionar public şi demnitar, firma Act Legis Consult SRL, la care e asociată împreună cu soţul, a încheiat în 2013 nu mai puţin de 17 contracte de consultanţă cu tot atâtea primării, 16 fiind conduse de edili PDL şi UDMR.

În ordine cronologică, prima a fost Primăria Biharia, la 14 ianuarie 2013, pentru "prestări servicii" până la 31 decembrie 2013, pe 8.000 lei plus TVA. Au urmat, apoi, pe aceeaşi sumă, primăriile Cefa (22 aprilie), Mădăras (24 mai), Cetariu (12 iunie), Roşiori (13 iunie), Cherechiu (14 iunie), Tarcea (17 iunie), Borş (19 iunie), Husasău de Tinca (7 iulie), Balc (20 august), Olcea (11 septembrie), Şoimi (12 septembrie), Paleu (13 septembrie), Sânmartin (23 septembrie), Bunteşti (22 octombrie) şi Buduslău (30 octombrie). Între ele, pe 15 ianuarie, firma Adelinei Coste a nimerit şi un contract mai gras, cu Primăria Bratca (edil PNL), la o valoare de 20.160 lei plus TVA. Total: 148.160 lei, plus TVA.

Jurist afacerist

Ce obiect aveau toate aceste contracte? BIHOREANUL i-a contactat, rând pe rând, pe toţi edilii care au semnat cu Act Legis Consult. Prima reacţie? Niciunul nu şi-a amintit de firmă. S-au dumirit doar când li s-a amintit a cui este: "Ah, Adelina Coste, de ce nu ziceţi aşa?". La fel, toţi au spus acelaşi lucru: i-au plătit "consultanţă pentru implementarea sistemului de control managerial prevăzut de Ordinul Ministerului Finanţelor nr. 946/2005".

"Am avut control de la Curtea de Conturi, au văzut că nu avem sistemul şi ne-au spus că dacă nu ne facem ne amendează", a explicat primarul din Cefa, Dumitru Bărnău. "N-avem destul personal, funcţionarii sunt încărcaţi cu sarcini, nu le mai puteam pune în cârcă şi altele", a spus edilul din Mădăras, Dan Tiurbe. "Funcţionarii noştri nu ştiu să facă asta", a adăugat secretarul comunei Roşiori, Kelemen Zoltan. "Am căutat o firmă de consultanţă ca să ni-l realizeze", zice primarul din Cetariu, Vitalyos Barna. "Am adunat mai multe oferte şi am ales-o pe cea mai bună", a susţinut primăriţa din Biharia, Nagy Gizela. "Fiind vorba de o sumă sub limita legală pentru o competiţie de oferte, am atribuit direct contractul", spune primarul din Borş, Batori Geza.

Cert e că, în toate cazurile, contractul a fost semnat de Adelina Coste (deşi a făcut-o sub numele soţului, Marius Coste, trecut în acte ca administrator), iar conţinutul a fost identic. "Documentaţia a stabilit fişa postului pentru fiecare funcţionar, adică descrierea atribuţiilor de serviciu", rezumă Dana Ardelean, de la compartimentul Achiziţii al Primăriei Cefa. Atâta doar că treaba putea fi făcută şi de compartimentele de resurse umane ale primăriilor, dacă edilii ar fi vrut să fie economi sau - dacă propriii subalterni n-ar fi fost în stare - le puteau "copia" de la celeilalţi 83 de primari bihoreni.

Contracte cu prelungire

Întrebaţi cum de-au ales tocmai firma Adelinei Coste şi nu alta, şi cum de au stabilit fix acelaşi preţ, de 8.000 lei plus TVA, edilii au dat din colţ în colţ. "Ea ne-a propus contractul, ea a fixat şi preţul", a recunoscut, totuşi, unul dintre pedelişti. Şi cum era să refuze de vreme ce erau colegi de partid, ba Coste, ca vicepreşedinte la PDL, le era chiar şefă?

Că aşa s-a întâmplat o recunoaşte, cu alte cuvinte, însăşi actuala vicepreşedintă a PSD Bihor. "La şedinţele de partid, primarii noştri (n.r. - ai PDL) discutau ce probleme au. Când mi-au spus că i-a verificat Curtea de Conturi şi nu aveau sistemul de management intern, mi s-au deschis ochii. Mi-am dat seama că le pot face eu", a declarat Coste pentru BIHOREANUL. "A trebuit să studiez organigramele tuturor primăriile, atribuţiile fiecărui funcţionar, şi apoi am elaborat sistemul, particularizat pentru fiecare în parte. N-a fost chiar un copy-paste, a fost multă muncă", a adăugat politiciana.

Culmea e că, spre deosebire de primarii care s-au codit să spună dacă au avut şi alte oferte, din care s-o aleagă pe cea mai bună, Coste recunoaşte că n-a avut nicio concurenţă şi că preţul l-a stabilit singură, fiind acceptat de edili fără nicio negociere. "Am pus aceeaşi sumă la toate pentru că standardele de calitate sunt aceleaşi pentru toate primăriile". Ba, spre deosebire de edili, care nu au vrut să zică dacă au prelungit contractele şi pe anul 2014 (cu excepţia celui din Sânmartin, care a admis că a făcut-o, pe 4.000 lei plus TVA), Coste a recunoscut: "Sistemul trebuie întâi implementat, iar apoi monitorizat. Anul acesta am făcut contracte pentru monitorizarea lui".

"Un moft, am vrut să mă joc"

Între cele 17 contracte de consultanţă se distinge şi unul semnat cu un edil PNL, Adrian Mateiaş (Bratca), pe 20.160 lei. Difrenţa e că de data asta Coste a furnizat "servicii în vederea obţinerii unui ziar local în comuna Bratca: culegerea de informaţii pentru redactare articole, obţinerea de poze, interviuri cu personalităţi ale comunei, contractarea unor servicii pentru tipărirea ziarului şi predarea către beneficiar".

Cum a ajuns politiciana să facă un ziar, spune chiar ea: "A fost un moft al meu, am vrut să mă joc, să văd dacă pot face un ziar". Capriciu satisfăcut tot prin partid: "O colegă, vicepreşedintă la organizaţia de femei de la PDL, este directoarea Centrului Multifuncţional Medico-Social din Bratca. I-am spus ideea mea şi a discutat ea cu primarul". Ce-a ieşit? "A fost foarte frumos, am prins durata contractului între Paşti şi începutul vacanţei de vară a elevilor, perioadă în care am făcut câte un ziar pe lună, în total trei numere, şi le-am distribuit gratuit, în 1.200 exemplare, tuturor localnicilor". Din care, curios, nu mai are niciun exemplar să arate...

Atâta doar că, la fel ca şi consultanţa pentru managementul primăriilor, ziarul comunal n-a fost un moft gratuit, ci pe bani publici care i-au îngroşat conturile şi i-au întărit prieteniile cu edilii. Deocamdată doar cu cei ai PDL şi UDMR, dar - cum tocmai s-a înscris în PSD - nu va fi de mirare dacă la anul, în viitoarea declaraţie de interese, o să apară şi contractele cu "gospodarii" pesedişti. Că doar nu de dragul social-democraţiei a trecut la acest partid, cu riscul infamei etichete de traseistă...


ANTI-BOLOJAN
"Praştia" lui Filip

După 7 ani de activism în PDL, Adelina Coste s-a înscris acum două săptămâni în PSD, motivând că fostul ei partid, pregătit de fuziune cu PNL, "nu mai există", ocazie cu care şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a descris-o ca fiind un politician "cu trecut, prezent, dar mai ales cu viitor".

BIHOREANUL a aflat că Adelina Coste a fost racolată pe filiera fostului primar Petru Filip, acum senator PSD, pentru a fi folosită în "jihadul" anti-Bolojan. La fel ca Mircea Matei, care a iniţiat suspendarea licenţei de funcţionare a CET-ului, Coste are misiunea să deschidă ostilităţile consilierilor locali PSD împotriva primarului Oradiei pe aceeaşi temă, până la eventuala închidere a CET pe motiv că nu are filtre depoluante, obligatorii din ianuarie 2015.

Ce i s-a promis în schimb? Funcţia de viceprimar al municipiului, pe care Coste şi-o doreşte încă de când PDL conducea Oradea. "Nu am discutat aşa ceva la intrarea în PSD, din BIHOREANUL am aflat că voi fi viceprimar. În rest, nu vă ascund că pe tema CET-ului voi fi foarte activă", a replicat fosta pedelistă.