Ziua Armatei Române a fost celebrată miercuri în Parcul 1 Decembrie din Oradea, lângă Statuia Ostaşului Român. În acest an nu s-a organizat nicio expoziție cu tehnică militară. 

Ceremonia a început la ora 12, în prezenţa militarilor Centrului 54 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi Centrului Militar Judeţean, precum şi reprezentanților Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere.

La eveniment au asistat oficialităţi precum prefectul Dumitru Ţiplea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Mircea Mălan, primarul Oradiei, Florin Birta, alături de fețe religioase, ca episcopul greco-catolic Virgil Bercea.

După intonarea imnului naţional şi o slujbă oficiată de preotul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, Iuliu Mititean, despre importanţa Armatei în istoria României a vorbit prefectul Dumitru Ţiplea.

„În această zi specială ne reamintim de sacrificiile celor care şi-au dat viaţa pentru patrie şi de contribuţiile imense ale celor care servesc în armată. Ei reprezintă adevăraţii eroi ai României şi le suntem profund recunoscători pentru curajul şi devotamentul lor", a spus prefectul.

Comandantul Garnizoanei Oradea, locotenent-colonel Vasile Simion, a vorbit despre însemnătatea zilei de 25 octombrie. „Ziua Armatei României este un prilej de a omagia jertfa eroilor militari din toate timpurile, inclusiv pe aceia din prezent, care au căzut la datorie pentru a apăra valorile instituţiei militare şi ale patriei. Toţi suntem fii ai neamului. Noi punem patria mai presus decât orice. (...) Dragi camarazi, de Ziua Armatei Române vă transmit mulţumiri pentu modul în care v-aţi îndeplinit misiunile încredinţate. La mulţi ani!", a spus acesta.

În faţa publicului - format din oficialităţi, zeci de elevi de la şcoli din oraş şi alți circa 20 de orădeni - a vorbit şi preşedintele Asociaţiei "Cultul Eroilor" Regina Maria filiala Bihor, colonelul (rz.) Dan Poinar.

„În acest moment, România face parte din cea mai puternică alianţă militară (n.r. NATO). România are acum cele mai solide garanţii de securitate pe care le-a avut vreodată în istoria ei, iar acesta este un lucru îmbucurător. Îmbucurător este şi faptul că militarii români care sunt încadraţi în comandamentele din structurile NATO şi îşi desfăşoară activitatea în teatrele de operaţiuni, în misiuni NATO ori ale ONU, sunt apreciaţi la superlativ. Acest lucru trebuie să constituie o mândrie atât pentru voi, dragi militari, cât şi pentru noi toţi", a transmis Poinar.  

În alţi ani, înainte de pandemia de Covid-19, elevii prezenţi la manifestări au avut ocazia să testeze mai multe echipamente militare aduse de reprezentanţii Garnizoanei. Anul acesta, însă, tehnica militară nu a mai fost expusă. 

Ceremonia s-a încheiat după aproape o oră, cu depunerea unor coroane şi jerbe pe soclul statuii - din partea Parlamentului României, Instituţiei Prefectului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Oradea, Garnizoanei Oradea, Asociaţiei Cultul Eroilor "Regina Maria" Bihor ori Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere - urmată de defilarea detaşamentului de onoare.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!