Copiii din Bihor se pot considera cei mai norocoşi din lume: Moş Crăciun a lăsat în urmă albul şi frigul năprasnic din Laponia, tărâmul său originar, şi s-a stabilit în Oradea, un oraş bine amplasat astfel încât, în noaptea de Ajun, să poată ajunge de aici la toţi copiii. 

"Aşa este, dragii Moşului, sunt orădean!", a recunoscut simpaticul bătrânel, când jurnaliştii BIHOREANULUI i-au aflat secretul. Deconspirat, a acceptat să povestească pentru cititorii ziarului cum a devenit Moş Crăciun, ce daruri îi cer copiii, dar şi ce dorinţe are el, bătrânul cel darnic. 

De la lupte, la rock’n’roll

Între vizitele pe care le face în această perioadă în grădiniţe, şcoli şi la cele două târguri mari de Crăciun din centrul Oradiei şi din Băile Felix, Moş Crăciun abia şi-a găsit un răgaz pentru o întâlnire cu BIHOREANUL. "Multă lume mă invidiază, pentru că am 11 luni de concediu pe an. Dar în decembrie sunt din cale-afară de ocupat", mărturiseşte Moşul. Noroc că este obişnuit cu "ritmul" alert: de când se ştie, a fost în mişcare.

În tinereţe, Moş Crăciun, pe numele său "civil" Cornel Bubui, avea două mari pasiuni: sportul şi dansul. A practicat lupte greco-romane şi haltere, iar tot de mic a devenit şi dansator. "Părinţii mei erau animatori în restaurante, adică dansau ca să creeze o atmosferă plăcută. Pe-atunci, localurile aveau formaţie, muzică de calitate...", rememorează el, nostalgic. Aşa a învăţat primii paşi de vals, tango ori rock’n’roll - dansul lui preferat. Şi nu doar că i-a plăcut să danseze, dar s-a şi priceput...

Cornel Bubui

Moşul se mişcă bine!

În 1981, Cornel a făcut parte din formaţia de dansuri a Clubului Breiner, cunoscut mai târziu cu numele de Tempo, ca după câţiva ani să-şi continue cariera pe cont propriu. "Am ţinut cursuri de dans la Casa Tineretului. Îmi plăcea foarte mult. Am avut chiar şi o serie de 160 de cursanţi simultan, toţi elevi de la Liceul Ady Endre", rememorează Moşul. 

Prin dans a cunoscut-o şi pe Margareta, cea care de patru decenii îi este parteneră de viaţă. "Ea era dansatoare când m-am apucat eu, dar a renunţat la carieră când a rămas prima oară însărcinată". 

Pe lângă că îi învăţa pe orădeni să danseze, Cornel, care era subinginer la fabrica UAMT, concura la competiţii de profil din toată ţara, iar la jumătatea anilor ’80 a devenit chiar campion naţional la dans de societate. Titlul l-a făcut cunoscut în toată ţara: vara colinda litoralul, dansând la evenimente estivale ori creând coregrafii pentru diferite spectacole, iar în restul anului continua să pregătească dansatori, amatori ori profesionişti. 

A colaborat şi cu renumitul regizor şi producător TV Titus Munteanu, care doi ani la rând i-a dat orădeanului sarcina de a crea coregrafia spectacolelor de Revelion de la TVR. O reuşită mare în comunism, când emisiunea dintre ani de la TVR era una dintre puţinele distracţii accesibile...


DANS PERFECT. De 40 de ani, Cornel Bubui o are alături pe Margareta, soția lui, pe care a cunoscut-o pe ringul de dans. Acum, cei doi formează cea mai îndrăgită pereche a lumii: domnul și doamna Crăciun

Amintiri din comunism

Orădeanul îşi aminteşte şi cum, într-o vară, când era în vacanţă la Costineşti, a fost chemat să creeze un spectacol ad-hoc, pentru că dictatorul Nicolae Ceauşescu decisese brusc să meargă pe litoral cu nişte prieteni. "Am dansat pentru ei şase perechi, toate din Oradea, şi atât de mult i-a plăcut lui Ceauşescu de noi, că tot sejurul un ofiţer de Securitate a rămas cu noi şi ne-a deschis uşile în orice discotecă", rememorează Cornel.

Comuniştii i-au şi stricat o bucurie. În decembrie 1989, urma să organizeze la Sala Sporturilor din Oradea un concurs de amploare, care a adus în oraş numeroşi dansatori din toată ţara. "Concursul trebuia să fie pe 17 decembrie, dar cu o zi înainte (când la Timişoara începeau evenimentele revoluţionare – n.r.), la repetiţia generală, a venit peste noi Securitatea şi ne-a zis că nu avem voie să facem o adunare aşa mare de oameni. Au anulat tot". 

Poftă de dans

După Revoluţie, Cornel Bubui a continuat să predea dans, dar nu prea mai avea cui. "Era inflaţia mare, părinţii nu-şi mai permiteau să-şi trimită copiii la dans", explică bărbatul. Forţat să se reprofileze, s-a angajat maistru la o fabrică de confecţii din oraş, de unde în urmă cu trei ani a ieşit la pensie. 

Pasiunea nu şi-a lepădat-o, iar ori de câte ori are ocazia, îşi ia consoarta la dans. Când o face în public, atrage multe laude. "Recent am fost într-un city-break în Praga, iar lângă Podul Carol era o trupă care cânta. Am luat-o pe soţia mea la dans, am făcut spectacol în plină stradă. Toţi turiştii ne-au aplaudat", povesteşte Cornel.

I-ar plăcea să aibă ocazia să facă asta şi acasă, la Oradea, dar nu prea are unde dansa. "În cluburi nu este muzică pe placul meu. Nu rezist mai mult de 10 minute. Dar mă mănâncă tălpile", zice fostul campion, cu gândul la ritmurile retro care-i plac lui. Rămâne, în schimb, cu mândria că ambii lui copii, Bianca şi Erik, au moştenit pasiunea părinţilor, devenind dansatori şi coregrafi. 

De pe TIR-ul Coca-Cola...

Vocaţia de Moş Crăciun şi-a descoperit-o în urmă cu 15 ani, când înfăţişarea o avea deja, pletele şi barba fiindu-i "ninse". "Am încărunţit la 35 de ani, e moştenire genetică", explică el. 

Prima sa apariţie publică a fost la o serbare de Crăciun pentru micuţii dansatori antrenaţi de Erik şi Bianca. Îmbrăcat într-un costum roşu închiriat de la Teatru, s-a pitit în spatele cortinei de la Casa Sindicatelor, dar copilaşii l-au zărit înainte să înceapă serbarea. "Toţi intrau pe scenă ţinându-se de mâini, dar cu capul întors în spate, spre mine. Când le-am văzut mirarea şi surpriza din ochi, mi-am dat seama că pot aduce multă bucurie", explică Cornel. 

Ajutat de soţie şi un coleg de muncă, şi-a făcut un costum demn de Moş Crăciun, completat cu o curea lată din piele şi cizme făcute la comandă, tot din piele. "L-am «coborât» pe Moş de pe TIR-ul Coca-Cola", dezvăluie el modelul din care s-a inspirat.

Moș Crăciun Cornel Bubui
Sursa foto: Visit Oradea

Vor pace şi sănătate

De-atunci, în fiecare iarnă, aduce bucurie copiilor din Bihor, întâlnindu-se cu ei la serbări, târguri de Crăciun ori la alte evenimente la care este invitat. "Când mă văd, copiii rămân blocaţi, apoi tremură de bucurie şi sar pe mine. Iar eu îmi iau energia de la ei". 

Moşul cel bun nu uită şi de copiii bolnavi sau orfani, pe care îi vizitează, adesea fără să fie invitat, la sediile asociaţiilor care îi îngrijesc, demonstrându-le că Moş Crăciun există. Aspectul lui atât de autentic îi convinge şi pe cei mai sceptici pici.

La fiecare întâlnire cu copiii, Moş Cornel le ascultă răbdător dorinţele. Anul acesta, a rămas surprins aflând ce vor micuţii să primească: "În anii trecuţi îmi cereau tot felul de gadgeturi, că nici nu înţelegeam ce-mi spun... Acum, însă, văd că realitatea din jurul lor i-a schimbat: foarte mulţi copii cer sănătate pentru cineva drag sau pace în lume. Este emoţionant". Pandemia şi războaiele din lume au acaparat şi universul vesel şi pur al copilăriei...

Moș Crăciun Cornel Bubui
HO, HO, HO! Pentru că locuiește aproape de ei, Moș Crăciun i-a vizitat pe copiii bihoreni la târgurile de Crăciun din Băile Felix și Oradea, ascultându-le tuturor dorințele și pozându-se răbdător cu fiecare

Look rebel

În cele 11 luni din an când nu îmbracă haina de Moş Crăciun, Cornel Bubui duce o viaţă normală: iese în pieţe la cumpărături, se plimbă prin oraş cu tramvaiul ori merge la evenimentele organizate prin centrul Oradiei. 

Vara, negreşit, merge cu doamna Crăciun la Coada Lacului, unde în lunile iulie şi august stau cu cortul, bucurându-se de linişte şi de aerul curat. "Reconectarea cu natura este foarte importantă pentru mine. Îmi place să dorm în mijlocul naturii şi să simt pe piele apa rece din Valea Iadului", zice el. Singurul lucru care îi lipseşte acolo este muzica şi dansul, aşa că îşi doreşte să găsească şi el sub brad o boxă portabilă.

Indiferent că este acasă ori în vacanţă, Moşul trebuie să-şi îngrijească podoaba capilară şi pe cea facială, aşa că obişnuieşte să-şi ţină părul prins în coc, iar barba împletită, ceea ce îi creează un look de motociclist rebel (foto)

Cornel Bubui Moș Crăciun

Chiar şi aşa, mulţi copii îl recunosc "între sezoane" prin oraş şi îl privesc muţi de uimire. "Le trag din ochi, le fac semn să nu spună nimic, pentru că este secretul nostru, şi îi răsplătesc cu o bomboană", zice Moşul. Nu se miră că doar copiii îl recunosc: ei sunt singurii care au inocenţa necesară pentru a-şi aminti şi vara că magia Crăciunului chiar există...


TRADIŢIE
Pictorial în dar

În cei 23 de ani de existenţă, BIHOREANUL şi-a obişnuit cititorii ca, în preajma sărbătorilor de iarnă, să le ofere în dar o poveste aparte de Crăciun, însoţită de un pictorial de sezon. 

Printre Crăciuniţele care au apărut în paginile ziarului s-au numărat Miss Oradea 2000, Alina Sabău, prezentatoarele TV Crina Abrudan, Mirela Vaşadi, Ilinca Vandici, Yvette Mîrza ori Loredana Corchiş, vedeta Irina Nicolae, campioanele Luana Chebeleu, Bianca Benea sau Ilinca Lianu. Anul trecut, rolul Crăciuniţei l-a jucat Florina Winkler (foto), o bihoreancă devenită căpitan de zbor în ţara tuturor posibilităţilor, America. 

Florina Winkler

O singură dată, în 2003, rolul l-a jucat un Crăciunel: Călin Vesa, şeful de atunci al Direcţiei Vamale. Era timpul ca paginile ziarului să-l cuprindă şi pe adevăratul Moş Crăciun...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!