Nu, mulţumesc! Primăria a pus la dispoziţia conducerii ADI Ecolect, asociaţia care are sarcina de a implementa sistemul de management integrat al deşeurilor, specialişti ai Direcţiei Tehnice care să ajute la redactarea caietului de sarcini şi atribuirea licitaţiei pentru stabilirea operatorului de salubritate care va colecta de anul viitor gunoaiele menajere din Oradea, dar asociaţia a refuzat oferta.

"Conducerea Primăriei a contactat conducerea Consiliului Judeţean şi a ADI Ecolect pe tema licitaţiei pentru desemnarea operatorului de salubritate din Oradea. Am recomandat oameni din Primărie care să colaboreze la realizarea caietului de sarcini şi care să facă parte din comisia de licitaţie, pentru că au experienţă în domeniu. Dacă din partea noastră disponibilitate există, concret nu am primit niciun răspuns", a declarat directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult, Consiliul Judeţean a respins propunerea municipalităţii de a scrie caietele de sarcini pentru atribuirea salubrităţii menajere. "Am solicitat să derulăm noi procedura realizării caietului de sarcini, dar nu avem un răspuns favorabil. Au spus că au în vedere această problemă, au toate informaţiile şi să nu fim îngrijoraţi", a spus Ghitea.

"Suntem interesaţi ca lucrurile să fie în ordine"

Directorul tehnic al Primăriei a menţionat că municipalitatea are un interes legitim în organizarea cât mai rapidă a licitaţiei pentru salubritate, în condiţiile în care instalarea unui nou operator durează o jumătate de an.

"Luna iunie 2019 este un termen maximal în care aceste proceduri trebuie finalizate. Noi suntem interesaţi ca lucrurile să fie în ordine din ianuarie 2020", a spus Ghitea, fără a preciza însă ce va face Primăria Oradea în situaţia în care ADI Ecolect nu finalizează proceurile de licitaţie.

Reprezentanţii municipalităţii se tem că, în cazul în care firmele participante la atribuirea licitaţiei pentru salubrizarea oraşului se vor contesta în instanţă, iar procedura se va prelungi, Oradea va rămâne iarna următoare fără operator de salubritate, aşa cum a păţit municipiul Timişoara. "Există o problemă cu legislaţia, care nu stabileşte ce se întâmplă dacă la o procedură cu un astfel de impact operatorii participanţi la licitaţie se judecă unii cu alţii", a spus Ghitea. 

Contractul municipalităţii cu RER Vest pentru colectarea deşeurilor menajere din oraş va expira la sfârşitul acesui an, fără posibilitatea de prelungire. În cazul în care alt operator nu va fi desemnat prin licitaţie până atunci, Primăria nu va avea posibilitatea legală să desemneze provizoriu, invocând forţa majoră, o altă firmă de salubritate.

O situaţie aberantă

În paralel, angajaţii municipalităţii lucrează la caietul de sarcini pentru desemnarea unui operator, care să execute salubritatea stradală şi deszăpezirea, operaţiuni de care se ocupă în prezent RER Vest şi care nu vor fi cuprinse în caietul de sarnici al licitaţiei organizate de ADI Ecolect.

"Ar fi anormal să avem doi operatori, unul pentru colectarea deşeurilor menajere şi unul pentru salubritate stradală şi deszăpezire. S-ar putea să ne trezim în situaţia că avem ambalaje şi mizerie pe străzi şi când suni la salubritate stradală să spună că vina este a celui care face colectarea deşeurilor şi invers", a afirmat Ghitea.

Potrivit directorului, situaţia va fi cu atât mai încurcată cu cât municipalitatea nu va avea pârghii să sancţioneze operatorul care colectează deşeurile, pentru că acesta va avea o relaţie contractuală cu ADI Ecolect şi nu cu Primăria. Dacă în prezent, în urma unor verificări în teren, municipalitatea poate refuza plata unor servicii prost executate, de anul viitor va avea doar posibilitatea aplicării de amenzi prin intermediul Poliţiei Locale. "Nu va exista decât posibilitatea aplicării de sancţiuni, dar acestea nu rezolvă problema", a spus directorul.

Bihorul, pe mâna ADI

ADI Ecolect este o asociaţie de dezvoltare comunitară înfiinţată pe lângă Consiliul Judeţean de cele 101 administraţii locale din Bihor pentru a gestiona problema deşeurilor la nivelul întregului judeţ prin sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) care presupune colectarea acestora pe şase zone, sortarea lor şi depozitarea la groapa ecologică din Oradea a materialelor care nu pot fi reciclate.

La presiunea primarului Ilie Bolojan, care a arătat că Oradea colectează o treime din deşeurile judeţului, conducerea Ecolect a acceptat luna trecută să înfiinţeze cea de-a şaptea zonă, exclusiv pentru reşedinţa de judeţ. 

Reprezentanţii asocierii au acceptat acest compromis după ce edilul a ameninţat că, în cazul în care aceasta nu organizează licitaţia pentru desemnarea operatorului în timp util, iar Oradea riscă să rămână de anul viitor fără operator de salubritate menajeră, municipiul va părăsi Ecolect, cu riscul de a plăti penalităţi, şi îşi va desemna propria firmă de salubritate, printr-o licitaţie anume organizată.

Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Tehnice pentru anul 2018, municipiul Oradea a generat 11.896 tone de deşeuri menajere amestecate, 38.053 tone deşeuri municipale colectate în amestec, 6.120 tone de deşeuri din construcţii şi demolări şi 16.510 tone de deşeuri stradale.