După ce timp de doi ani au fost cei mai buni prieteni şi parteneri de afaceri, Adrian Marţean, finanţatorul principal al clubului de fotbal UTA, şi faimosul fotbalist Adrian Mutu au ajuns la cuţite şi se războiesc tocmai la Oradea.

"Briliantul" şi mama sa, Rodica Mutu, sunt cercetaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor sub acuza că i-ar fi dat patronului arădean un tun de 15 milioane euro. Concret, Mutu şi mama sa şi-au însuşit instalaţiile aduse în ţară anul trecut din Italia de către Marţean pentru a porni o fabrică de combustibil biodiesel în Parcul Industrial Borş. Între timp, fabrica a devenit funcţională, dar bărbatul a fost scos din afacere şi, zice, el, lăsat "în fundul gol": şi fără utilaje, şi fără bani...

Tovarăşi

"E complicată", zice Adrian Marţean despre povestea afacerii cu biodiesel pe care a pornit-o împreună cu Adrian Mutu şi cu mama acestuia, Rodica Mutu, care, susţine el, i-au făcut numai belele. Originar din Cluj, unde prietenii l-au poreclit "Marţianu", omul este el însuşi un tip controversat, condamnat în trecut pentru violenţă şi pentru evaziune fiscală. În 2013 a preluat echipa de fotbal a clubului UTA, pe care a dus-o în pragul falimentului.

Tovărăşia lui cu Adi Mutu, acum atacant la Petrolul Ploieşti, este mai veche, dar parteneriatul de afaceri l-au pornit doar în urmă cu trei ani, la Cesena, în Italia, unde au înfiinţat firma "A&A Biodiesel", având ca obiect de activitate producţia de carburanţi ecologici pentru motoarele Diesel, obţinuţi din uleiuri vegetale (soia, rapiţă, floarea-soarelui) sau grăsimi animale.

"De fapt, nu eram eu asociat, ci fosta mea soţie, Camelia, pe care am mandatat-o să mă reprezinte", explică Marţean. Tot Camelia Hulpe a încheiat atunci un contract cu Adrian Mutu, prin care fotbalistul se obliga să achite, eşalonată în rate, suma de 5,5 milioane euro, puţin peste jumătate din valoarea la care fusese evaluată în acte instalaţia cu care a contribuit Marţean la dotarea firmei. "Există nişte reglementări în Italia, de aceea în acte s-a trecut că fabrica valorează doar 9,5 milioane euro. În realitate, a fost evaluată la peste 15 milioane euro", susţine bărbatul.

Din Cesena la Borş, via Belgrad

Pusă în funcţiune în decembrie 2011, fabrica a produs combustibil doar câteva luni, pe bază de uleiuri importate din Columbia, Malaezia şi Republica Dominicană. Apoi, în 2012, Marţean şi Mutu şi-au împachetat "jucăria" şi s-au mutat în Serbia. "Au fost unele divergenţe", motivează pe scurt decizia patronul UTA.

În Serbia, însă, alte belele. Dările către statul fiind mult prea mari, Mutu şi Marţean au încercat să obţină anumite facilităţi dar, pentru că nu le-au primit, au renunţat să mai asambleze fabrica. Apoi, în ianuarie 2013, sfătuiţi de fostul şef al Finanţelor Publice din Bihor, Ioan Lascău, pe atunci consultant financiar cu contacte şi în domeniul fotbalistic, au pornit din nou la drum, de astă dată cu destinaţia România.

"Lascău ne-a spus să venim în Borş, că va fi bine. Am angajat firma Galassini să transporte instalaţiile, pe 6 ianuarie 2013 au ajuns în ţară, iar câteva luni mai târziu se făcea deja producţie", zice Marţean.

02_Rodica_Mutu_bihoreanul.jpgDin fraţi, duşmani

În Borş, fabrica a fost amenajată într-o hală de 3.000 metri pătraţi închiriată de la Galassini. Conform proiectului autorizat de Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, cele trei linii tehnologice ale instalaţiei au o capacitate totală de producţie de 120 tone combustibil/zi. De data aceasta, în firma din România asociaţi au intrat mama fotbalistului, Rodica Mutu (foto), şi fosta soţie a lui Marţean, Camelia Hulpe, de care acesta a divorţat anul trecut.

Când afacerea a ajuns să producă, Marţean spune că a fost înlăturat şi, mai mult decât atât, lăsat fără instalaţia care produce combustibilul. "În baza contractului încheiat în Italia, Mutu ar fi trebuit să-mi achite în rate cele 5,5 milioane euro, cât ar fi fost investiţia pentru partea lui de instalaţie. Dar n-a plătit. Din contră, împreună cu maică-sa, au momit-o cu bani pe tâmpita de nevastă-mea, care a falsificat în numele meu nişte acte, transformând contractul iniţial într-unul de închiriere, ceea ce înseamnă că eu aş fi dat fabrica, pentru 10 ani, firmei Ama Biodiesel. Mai pe scurt, Mutu nu îmi mai plăteşte nimic şi îmi foloseşte proprietatea, iar eu nu pot face nimic", spune cu năduf afaceristul, care a reclamat înşelăciunea la Parchetul Oradea, cerând şi Judecătoriei, în regim de urgenţă, o ordonanţă preşedinţială care să-i permită să-şi recupereze utilajele.

Şantaj!

Decizia lui Marţean a venit după ce mama fotbalistului i-a interzis accesul în fabrică. "Am mers cu maşini şi oameni să încarc instalaţiile. Am fost civilizat, n-am făcut scandal, nimic. Dar m-au oprit cu bodyguarzii la poartă. Mi-au zis că au primit ordin să nu mă lase, iar doamna Mutu a zis că are contracte de închiriere valabile şi că nu pot face nimic. Ba mai mult, m-a şi reclamat pentru ameninţare şi şantaj. Dar e cântecul ei de lebădă, că nu mă las!", susţine Marţean.

Patronul UTA pretinde, că, pe lângă documentul prin care l-au lăsat fără utilaj, familia Mutu ar fi fabricat acte care să diminueze datoria către el, inventând cheltuieli care în realitate nu există. "Într-un loc apare că a dat 400.000 euro pentru transportul utilajelor prin Europa, în altul că a dat 1,2 milioane euro. Aberaţii! La fel ca povestea că mi-ar fi plătit din rate. În primăvară, Mutu avea restanţe de 1,1 milioane euro care, apoi, cu ajutorul fostei mele doamne, s-au evaporat. Ea spune că mi-a dat banii mie. Dar, dacă îmi dădea, lăsau o urmă. Un extras de cont, o chitanţă măcar, că nu era legal să mi-i fi dat cash, în sacoşă", pretinde Marţean.

Tăcere

Câtă dreptate are patronul UTA nu e clar, căci toate insistenţele de a obţine un punct de vedere de la Camelia Hulpe, fosta sa soţie, ori de la Rodica Mutu, persoana prin care fotbalistul îşi derulează afacerile în Bihor, au rămas fără rezultat. "Doamna Mutu nu doreşte să facă nicio declaraţie", a explicat BIHOREANULUI secretara sa.

Pe de altă parte, însă, unii apropiaţi ai familiei fotbalistului susţin că instalaţia despre care Adrian Marţean pretinde că ar valora 15 milioane euro, a fost cumpărată de patronul UTA cu numai 300.000 euro. "Mutu a plătit 2 milioane euro pe utilajul ăla. A fost corect cu un om care nu merită!", zice unul dintre prietenii fotbalistului. Semn că în această poveste nu e deloc exclus ca hoţii să strige hoţii ori, de ce nu, să fie cu toţii la fel de vinovaţi...


CONTROVERSAT
Patron cu condamnări

Patronul UTA Arad nu este nici el uşă de biserică. În anul 2000, Adrian Marţean a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu executare, din care a efectuat 10 luni, pentru evaziune fiscală şi contrabandă. Câţiva ani după, a mai încasat şase luni de închisoare, cu suspendare, la Bacău, într-un dosar privind furtul unei maşini de lux.

Ultima sa condamnare datează de anul trecut, fiind decisă de Judecătoria Oradea pentru un scandal din 2007 soldat cu rănirea preşedintelui PNŢCD Bistriţa, Ioan Chira. Acuzat de lovire, Marţean s-a ales cu 8 luni de închisoare, cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani, pedeapsă rămasă definitivă.
"Am fost atacat de cinci indivizi, am fost o victimă, dar m-am trezit că din atacat eram scos atacator. Eu am primit cinci zile de spitalizare, dar o victimă, cu funcţie, a reuşit, după ce s-a plimbat prin mai multe spitale, să obţină vreo 45 de zile de spitalizare, pentru ca eu să pot fi dat pe mâna anchetatorilor", se disculpă asociatul lui Adi Mutu.

Citiţi pe această temă şi articolul "La penitenciar, dar cu banii-n buzunar: Fiscul recuperează abia 1% din prejudiciile produse de corupţii bihoreni"