Conducerea Primăriei s-a răzgândit. Că a fost vorba de vehemenţa contestatarilor proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii, de sugestiile făcute de orădeni sau pur şi simplu de intenţia conducerii municipalităţii de a depune spre implementare la ADR Nord - Vest un proiect mai bun, edilii au dat varianta iniţială a proiectului realizat de arhitectul clujean Horea Gavriş la refăcut.

Finalizat după circa o lună şi jumătate de lucru pe schiţe, proiectul depus pe 26 iulie a.c. la ADR Nord Vest şi prezentat joi, în conferinţă de presă, este mai sobru decât varianta iniţială.

În locul liniilor iniţiale inspirate din tipare florale de tip Art Nouveau, arhitectul Horea Gavriş a declarant că a preferat o creionare mai riguroasă, inspirată din stilul Secession al fraţilor Vago, arhitecţi orădeni de la începutul secolului XX.

"Dacă la elaborarea primei variante am considerat definitorii pentru acest loc detalii sau motive oarecum florale, care dezvoltau latura Art Nouveau, după discuţiile cu arhitecţii am constatat că latura riguroasă a Secession-ului vienez este mult mai apropiată de inimile orădenilor. Rigoarea care se vede după anii 1990 ar putea fi motorul elementului de modernism şi contemporaneitate din piaţă", a spus Gavriş.

Varianta fără "floricele"

Astfel, proiectul final a fost curăţat de "înflorituri" punând accent pe funcţionalitate, de la modul în care au fost concepute fântânile ca loc de odihnă şi relaxare în apropierea apei, până la felul în care a fost amenajat platoul întregii pieţe, pe un singur nivel de călcare, pentru a oferi accesibilitate deplină.

În ceea ce priveşte coloritul pieţei, în platoul central, gândit pentru susţinerea de evenimente culturale, varianta finală merge pe nuanţe de bej şi elemente de gri granit alternate cu variante de roşcat - gălbui, date de plăcile şi piatra cubică din porfir.

La fel ca în proiectul iniţial, traficul auto prin Piaţa Unirii dinspre Podul Ferdinand spre strada Avran Iancu se va face cu trecere prin faţa Primăriei şi a Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unde va fi mutată şi staţia de taxiuri.

A căzut obeliscul...

La intrarea în piaţă dinspre pod va fi amenajată o staţie de tramvai în formă circulară, care va avea şi rolul de poartă pentru întreaga zonă. Înaintând spre Universitate, trecătorul va traversa platoul oval destinat spectacolelor, care pe timpul iernii va servi şi ca patinoar, şi va atinge platoul circular de la intersecţia cu strada Vasile Alecsandri, unde iniţial trebuia construit un obelisc.

"Ca un element de noutate, dispare obeliscul din vecinătatea Bisericii cu Lună. Spaţiul va fi lăsat liber pentru o dezbatere publică ulterioară, pentru a găsi cea mai bună variantă, indiferent că este vorba de amplasarea aici a unei raze laser sau a unui monument care să amintească faptul că la Oradea a fost odată meridianul zero", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

... au crescut statui

Dispariţia obeliscului va fi suplimentată de creşterea numărului de statui. "La fel cum în faţa catedralei Sfântul Ladislau există o statuie, a lui Padre Pio, în faţa Bisericii cu Lună va exista o statuie a episcopului ortodox Roman Ciorogariu, iar lângă Catedrala Sfântul Nicolae - o statuie a episcopului greco-catolic Radu Demetriu ucis în atentatul cu bombă din Senatul României", a declarat Mălan. Potrivit viceprimarului, pentru a se încadra cât mai bine în zonă, statuile vor avea înălţimea unui om.

Ca un element de noutate, odată cu reabilitarea pieţei, zonele verzi se vor extinde. Vegetaţia va cuprinde cireşi japonezi, arţari ornamentali şi magnolii. "Ideea este ca vegetaţia să ofere umbră utilă teraselor pentru că în momentul de faţă în zona palatului Vulturul Negru am observat că este foarte mult soare şi, până seara târziu, clienţii evită să stea la mese", a spus Mălan.

Lucrări de 4,4 milioane euro

Odată depus proiectul la ADR Nord-Vest, reprezentanţii municipalităţii se pregătesc pentru cea mai grea parte a investiţiei, reprezentată de lucrările efective. "Aici este vorba de lucrări care nu s-au mai făcut în Oradea, fapt pentru care nu există specialişti în plan local. Vom depune eforturi ca la licitaţie să invităm firme din străinătate care să ofere garanţia unor lucrări de calitate", a spus viceprimarul.

Bugetul lucrărilor se ridică la 19,4 milioane lei, echivalentul a 4,4 milioane euro, aşa că în teorie lucrarea ar putea fi atractivă pentru constructori. Potrivit contractului de finanţare, proiectul va trebui finalizat până la 31 decembrie 2014.

Lucrările implică de la decopertarea pieţei, refacerea plăcii de beton şi a infrastructurii de reţele electrice, de irigaţii, apă şi canalizare, până la dotarea cu aparatură audio - video, pietruirea pieţei, refacerea ansamblului Duiliu Marcu, amenajarea fântânilor şi înlocuirea vegetaţiei.