Ultimii 9 copaci din Piaţa Unirii au fost doborâţi marţi, la comanda Primăriei Oradea. Drujbele au pus la pământ stejarii sub privirile ecologiştilor, vădit nemulţumiţi de situaţie.

În luna mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor i-a respins Primăriei solicitarea de a tăia stejarii din Piaţa Unirii, pe motiv că sunt sănătoşi şi nu încurcă vreo cale de acces, deci trebuie integraţi în proiectul de reabilitare a Pieţei Unirii.

"Decizia rămâne valabilă, stejarii nu trebuiau tăiaţi", a confirmat, marţi, directorul APM Bihor, Sanda Mercea, pentru BIHOREANUL, invocând Legea 24/2007, care prevede că arborii ornamentali nu pot fi tăiaţi fără avizul agenţiilor pentru protecţia mediului.  

Cu acordul nostru!

De cealaltă parte, primarul Ilie Bolojan a susţinut, într-o conferinţă de presă ţinută marţi, că tăierile sunt legale. "Tăierile de arbori sunt autorizate şi se desfăşoară legal, în baza autorizaţiei de construire eliberate de APM Bihor şi a autorizaţiei de tăieri eliberate de Direcţia Tehnică", a declarat Bolojan, precizând că stejarii au trebuit tăiaţi pentru că aveau rădăcinile prea ridicate şi încurcau pavarea pieţei.

"Ce se taie în centru se taie legal", a mai subliniat edilul, insistând că tăierile au avizul Direcţiei Tehnice din Primărie.

Ca să-i îmbuneze pe ecologişti, acesta le-a reamintit că Primăria va planta în Piaţa Unirii 137 de arbori, toţi prevăzuţi în proiectul de reabilitare. "Ce se taie în centru nu înseamnă nici un camion de lemne. Gândiţi-vă la sutele de camioane care se taie zilnic din Bihor şi nimeni nu se revoltă", a mai spus edilul.

Avertizaţi şi amendaţi

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor îl contrazic, însă, pe Bolojan şi spun că tăierile sunt ilegale. "În urmă cu aproximativ o lună, la prima sesizare pe această temă, am impus Primăriei să nu taie copacii şi să-i integreze în proiect", a declarat BIHOREANULUI comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele.

Marţi, comisarii au şi fost în control în Piaţa Unirii, iar miercuri urmează să încheie nota de constatare care, a precizat Ţepele, va însemna şi amendarea Primăriei. "Va fi o amendă între limitele 10.000 şi 100.000 de lei", a precizat comisarul.

Ironia face că marţi comisarii Gărzii de Mediu nici n-au trebuit sesizaţi în legătură cu tăierea stejarilor din Piaţa Unirii. Ei se aflau în Primărie când muncitorii îşi porneau drujbele, căci întocmeau nota de constatare în urma unui control făcut în aceeaşi zi în parcul Bălcescu, tot pe tema unor arbori tăiaţi.

Mai precis, Primăria a comandat acolo doborârea a cinci arbori consideraţi pericol public, după ce în urma unei furtuni, un al şaselea chiar a căzut de-a lungul parcului luna trecută. Comisarii de mediu au constatat însă că aceşti copaci au fost tăiaţi legal, cu acordul APM Bihor.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul "Fără undă verde! Trei dintre proiectele europene derulate de municipalitate au rămas fără avizele obligatorii ale APM"