Au fost şase, acum sunt patru şi, probabil, vor rămâne două. După piaţa Velenţa, desfiinţată în 2017, a urmat în 2019 cea din Ioşia, iar anul acesta va fi demolată cea din Nufărul.

"Oradea nu poate duce mai mult. Până la urmă vor rămâne probabil doar piaţa Rogerius, cel mai bine ancorată, şi piaţa Cetate, care va fi modernizată. Piaţa Decebal va funcţiona, eventual, restrânsă la parterul unei construcţii", spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica. În goana după profit, municipalitatea şi-a stricat singură pieţele agroalimentare!

Din piaţă, parcare!

Florin Birta, primar OradeaLa propunerea primarului Florin Birta (foto), Consiliul Local a aprobat anul trecut, în Ajunul Crăciunului, dezafectarea pieţei Nufărul. Aceasta va fi demolată pentru a face loc unei parcări cu patru etaje şi 335 de locuri, iar la parter spaţii comerciale. "Se impune construirea parcării, având în vedere că reabilitarea bulevardelor Nufărul - Cantemir se va face cu desfiinţarea a peste 250 de locuri de parcare din zonă", spune edilul.

Lucrarea, estimată la 26,5 milioane lei, ar putea începe cel târziu în 2023, dar primarul nu e foarte convins că parterul va avea destinaţie de piaţă. "Vom decide ulterior cine va ocupa acel spaţiu", zice el, rezervat. Iar după exemplul fostei pieţe Ioşia, ar putea fi un supermarket...

"ADP-ul se gândeşte doar la el"

Vestea desfiinţării pieţei i-a surprins pe locuitorii zonei. "Nufărul e un cartier mare. Va fi foarte greu, mai ales pentru bătrâni, să meargă până la piaţa Cetate", spune unul dintre ei. Oamenii sunt supăraţi. "Aici găseam pâine de casă, brânză şi carne de la producători, legume mai bune decât din magazin", zice altul.

Cei mai şocaţi au fost comercianţii. "Nu ne-a întrebat nimeni nimic. Am aflat din ziare că ne închid şi că 30 de persoane o să ne pierdem locurile de muncă", se plânge o femeie.

Vânzătorii aveau o bănuială. După modernizările din 2016, în valoare de circa 500.000 lei, ADP şi-a luat mâna de pe piaţă. "Iarna sunt -10˚C în piaţă, iar vara +40˚C. După incendiul din piaţa Cetate, ADP ne-a lăsat o singură priză, aşa că, dacă se goleşte cântarul, stai la coadă ca să-l încarci, iar mai nou ne-au lăsat fără apă de câteva zile", povesteşte o vânzătoare.

"ADP se gândeşte doar la ea, nu la cei din cartier sau la noi. O să demoleze piaţa, fac o parcare şi închiriază parterul unui hypermarket care plăteşte mult mai mult ca noi, că aici e autogara şi este vad", spune un comerciant.

parcare Nufărul

Mai scump ca în mall

Municipalitatea orădeană a distrus pieţele din lăcomie. Pentru că şefii din Primărie îi evaluează după profitul realizat, managerii societăţilor subordonate tratează şi serviciile publice ca pe o afacere. În ce priveşte pieţele, creşterea veniturilor a devenit, aşadar, mai importantă decât asigurarea orădenilor cu legume şi fructe proaspete, de la producători.

Pieţele au încheiat ultimii ani cu un profit de câte jumătate de milion de lei, cu preţul îndepărtării fermierilor. "Ca să ai masă în piaţă, plăteşti 250 lei pe lună. Dacă nu vii în fiecare zi - că tu, ca producător, ai marfă doar o jumătate de an - plăteşti 150 lei pe lună, ca să nu o pierzi. E foarte mult, că fiecare masă e împărţită la doi, iar ţie îţi vine cam un metru pătrat", spune un legumicultor din zona Diosig. În concluzie, un producător plăteşte cam 50 euro pe metru pătrat, mai mult decât în spaţiile comerciale din mall-uri. Şi nici nu are loc bun...

În plus, orarul de funcţionare a pieţelor a fost redus vara până la ora 21 şi iarna până la 19 în piaţa Cetate, respectiv până la 20 în Rogerius. "De fapt, vinzi doar între 9 şi 11 la pensionari şi femei gravide, pentru că seara, când vine lumea acasă, tu ai închis deja, deşi magazinele sunt deschise", spune o agricultoare din Roşiori.

Creşterea costurilor şi reducerea vânzărilor la o treime au împins agricultorii spre faliment. "După 20 de ani, mă las de piaţă. La cât mă costă folia pentru solar, încălzirea peste iarnă şi motorina, nu mai merită! Am pus un solar pentru familie şi atât", zice femeia.

"Ne-au împins în spate!"

Lovitura fatală pentru producătorii de legume şi fructe a venit prin concurenţa neloială a comercianţilor. Deşi Legea 145/2014, a pieţelor, prevede că 40% din spaţii trebuie alocate producătorilor de legume şi fructe, în Oradea prevederea e respectată doar formal.

"În toate pieţele, pe noi, pe producători, ne-au împins în spate, că n-am avut de unde da la licitaţie mii de lei pe lună pentru o masă. Locurile bune le-au luat revânzătorii de fructe şi legume luate de la en-gros, de pe centură", spune o agricultoare din Paleu.

Au fost cazuri în care revânzătorii s-au "licitat" între ei, iar preţul unei mese a urcat de şase ori, de la 250 lei până la 1.500 lei pe lună. "Eu nu-mi permit aşa ceva. Câtă salată, ceapă verde şi spanac trebuie să vând doar pentru a plăti masa?", protestează femeia.

Problema cea mai mare este, însă, erodarea încrederii consumatorilor. "Comercianţii, cu produsele lor de import, frumoase dar fără gust, au stricat piaţa. Cine a cumpărat de la ei ne bagă pe toţi într-o oală şi nu mai ia din piaţă", afirmă legumicultoarea.

Producător versus comerciant

Liviu Andrica, șeful ADP OradeaDirectorul ADP Liviu Andrica (foto) spune că tarifele de închiriere a spaţiilor de vânzare au fost majorate abia anul acesta, după patru ani de graţie. "Nicăieri în Oradea nu găseşti mai ieftin. În cei 50 euro nu intră doar spaţiul de vânzare, ci şi vadul comercial, curăţenia, apa, curentul, gunoiul...", explică Andrica.

Pe de o parte, directorul ADP spune că deşi a rezervat 40% din spaţii pentru producători, administraţia nu are niciun interes să facă deosebire între aceştia şi comercianţi. "Noi am investit în amenajarea spaţiilor şi le închiriem prin licitaţie. Nici nu ar fi corect să interzicem cuiva să presteze o activitate economică legală".

Pe de altă parte, deşi în Bihor sunt atestaţi 8.500 de producători, directorul ADP e convins că aceştia nu ajung în pieţe: "Ţăranul nu are cum să lucreze în solar la 20 de kilometri de Oradea şi în acelaşi timp să vândă la tarabă. «Producătorii» se calcă dimineaţa pe picioare în piaţa de gros ca să ia produse de import, pe care le revând mai scump. Dacă are ceapă îşi cumpără şi ridichi, dacă are roşii îşi ia şi ardei, că împreună se vând mai bine".

În ce priveşte orarul, directorul spune că l-a scurtat la cererea chiriaşilor. "În Nufărul, de exemplu, nu mai vine nimeni după ora 17. Stă taxatoarea singură lângă tarabe până la 19, când vine paza", argumentează acesta.

Ce nu poate Oradea, face Paleul!

Mihaela Erbaşu, inițiator Piața PaleuCulmea ironiei, în timp ce Oradea îşi închide pieţele, la 11 kilometri distanţă, în Paleu, localnicii au înfiinţat una. În timpul pandemiei oamenii s-au mobilizat pe Facebook să cumpere legume şi fructe direct de la producători, iar de când s-au ridicat restricţiile se întâlnesc în parcarea din centrul comunei. Piaţa funcţionează sâmbăta de la ora 9 la 12, iar vara şi în zilele de miercuri. "Clienţii vin din Paleu, Cetariu şi Oradea pentru legume şi fructe din grădină. Ştim toţi producătorii şi am fost să le vedem gospodăriile", spune unul dintre iniţiatorii pieţei, Mihaela Erbaşu (foto).

Sâmbăta trecută, circa 300 de cumpărători au vizitat cei 30 de producători din piaţă care vând de la legume şi fructe la tăiţei, produse de patiserie şi cătină bio. "Am venit din Oradea pentru că aici găsesc produse naturale", spune orădeanul Babics László.

Preţurile de 4 lei kilogramul de mere, 5 lei ceapa, 9 lei zarzavatul sunt ca în Oradea, dar tarabele se golesc la finele programului, aşa că fermierii sunt mulţumiţi şi chiar donează produse pentru o tombolă a clienţilor. "Am plecat din Piaţa Cetate pentru că nu mai încăpeam de comercianţi, iar de când cu lucrările, nu mai venea lumea şi abia dacă vindeam un sfert", spune Andrea Kovács, producător din Paleu.

La fel a păţit şi Olivia Pete. "Deşi avem masă în Piaţa Decebal, n-am mai fost acolo de patru luni. Nu ai cum să vinzi lângă comercianţi care au marfă una şi una. Dar aici au venit cumpărătorii după noi". Pentru că, dacă unora le pasă doar de bani şi încasări, mulţi văd profitul în alimentaţia sănătoasă...


"VOM CĂUTA SOLUŢII"
Varianta pieţelor volante

În ciuda evidenţei, primarul Florin Birta neagă că municipalitatea urmăreşte dezafectarea pieţelor. "Pieţele din Velenţa şi Ioşia au fost desfiinţate pentru că nu mai aveau clienţi, iar în Nufărul terenul este prea scump ca să rămână acolo o piaţă cu 25 de comercianţi, în timp ce este nevoie de o parcare supraetajată", spune Birta.

Potrivit acestuia, Primăria va investi în continuare în pieţe. "Am reabilitat piaţa Rogerius, se va moderniza piaţa Cetate şi vom căuta soluţii pentru Decebal, astfel încât să acoperim toate zonele importante", spune Birta.

În ceea ce priveşte stimularea producătorilor, edilul vede o singură soluţie: "Vom înfiinţa de anul acesta pieţe volante, de o zi sau de câteva ore, la care să aibă acces doar fermierii. Prima ar putea fi în Piaţa Unirii şi, dacă există cerere, după finalizarea centrelor de cartier, s-ar putea extinde în Piaţa Magnoliei, în Ioşia sau în Nufărul". Până atunci, orădenii vor mânca produse din "plastic"...

Vezi mai jos reportaj la Piața din Paleu. Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!