Fundaţia SOS Dogs, specializată în protecţia câinilor comunitari, se retrage din Oradea după 9 ani de colaborare cu municipalitatea. Organizaţia a fost nevoită să îşi restrângă activitatea datorită sistării fondurilor din partea finanţatorului englez.

"Având în vedere faptul că finanţatorul ne-a anunţat că nu ne mai poate aloca fonduri, suntem în situaţia de a nu ne mai putea continua activitatea", a declarat pentru BIHOREANUL Carol Lazar, directorul SOS Dogs Oradea.

Lazar susţine că organizaţia îşi va continua activitatea, însă la un nivel mult mai redus. "Ne vom ocupa de localităţile mai mici. Vom avea o clinică mobilă şi vom face sterilizări în comunele din jurul Oradiei sau în oraşele din judeţ, în baza unor colaborări punctuale cu primăriile", a spus directorul SOS Dogs.

Activitatea da, angajaţii nu!

Iniţial fundaţia intenţiona să se retragă din Oradea de la 1 august, dar la cererea municipalităţii a acceptat decalarea termenului până pe 1 septembrie, pentru ca Primăria să poată face toate demersurile pentru preluarea activităţii de către Administraţia Domeniului Public.

"Am discutat cu directorul ADP, Liviu Andrica, care şi-a asumat această responsabilitate. În cursul lunii iulie Consiliul Local va hotărî preluarea activităţi SOS Dogs, urmând ca din august să se facă preluarea activelor de la adăpostul de câini, iar din septembrie gestionarea problemei câinilor comunitari să revină exclusiv municipalităţii", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a declarat că ADP va prelua activitatea de colectare şi sterilizare a câinilor comunitari dar nu şi pe cei 11 angajaţi ai fundaţiei. "ADP va avea posibilitatea să preia un medic veterinar. În rest, se va ocupa de această activitate cu angajaţii pe care îi are", a declarat primarul.

Cheltuieli de 12.000 euro pe lună

Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea a fost înştiinţată încă de la începutul anului că fundaţia urmează să îşi restrângă activitatea ca urmare a încetării finanţării. "Anul acesta am avut de deja două întâlniri cu partenerul englez. Acesta ne-a spus că cheltuie cam 12.000 euro pe lună şi că nu mai poate susţine această cheltuială. Partenerul a cerut Primăriei 8.000 euro lunar ca să continue colaborarea, ofertă cu care nu am putut fi de accord. Suma este prea mare", a declarat Bolojan.

Edilul a mai spus că odată cu preluarea gestionării problemei câinilor comunitari municipalitatea va propune din nou Consiliului Local adoptarea unei hotărâri privind obligativitatea sterilizării câinilor comunitari, dar şi a celor cu stăpân. "Cine are câine va trebui să îl sterilizeze sau, dacă nu doreşte, să plătească o taxă. Din aceşti bani Primăria va plăti hrana câinilor din adăpost, va amenaja noi ţarcuri pentru plimbatul câinilor şi altele", a zis primarul.

Municipalitatea a mai încercat să promoveze în vara anului trecut o hotărâre similară privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public şi privat dar s-a lovit încă din faza de dezbatere publică de opoziţia puternică a organizaţiilor de protecţia animalelor şi a consilierilor locali ai PDL şi ai UDMR. Proiectul de hotărâre va fi supus din nou dezbaterii publice în vara acestui an, după ce municipalitatea va prelua activitatea SOS Dogs.

22.938 de câini sterilizaţi

Colaborarea dintre Fundaţia SOS Dogs şi municipalitatea orădeană a demarat în anul 2003. Pricipalul finanţator al acestui proiect a fost de-a lungul celor 9 ani omul de faceri britanic Robert Coates Smith, directorul şi fondatorul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari, care şi-a asumat alături de un grup de sponsori susţinerea organizaţiei.

Fundaţia gestionează două centre permanente de preluare a câinilor în Oradea şi Marghita, iar din 2008 un al treilea în Beiuş. Organizaţia şi-a propus ca până la finalul anului 2012 să ajungă la un număr de 30.000 câini sterilizaţi, din care 70% animale care au un stăpân.

Conform evidenţelor fundaţiei, până la 19 martie 2012 fundaţia a sterilizat, vaccinat şi repus în libertate 22.938 de câini şi a organizat mai multe târguri de adopţii în urma cărora patrupedele şi-au găsit un stăpân.