După debutul anului școlar, adjunctul Poliției Bihor, comisarul șef Radu Șandru, a susținut marți o conferință de presă în care a subliniat că polițiștii bihoreni vor fi cu ochii pe școli, pentru a preveni violențele, bullyingul ori consumul de droguri. Totodată, fiecărei școli îi va fi atribuit câte un polițist care va ține legătura cu profesorii, părinții și chiar va putea participa la ședințele cu părinții. 

La conferință au luat parte și comisarul șef Ioana Indrieș, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, și inspectorul principal Ștefan Ghinea de la Biroul de Siguranță Școlară.

„Prioritatea 0”

În acest context, dar și ținând seama că, în prima parte a anului 2023, prefectul de atunci, Dumitru Țiplea, le cerea public polițiștilor să aibă „o activitate mai intensă în școli, pe problema traficului de droguri și bullyingului școlar”, BIHOREANUL a vrut să afle cât de răspândit este fenomenul drogurilor, cel puțin cât apare în datele oficiale. 

„Legat de consumul de droguri în școli, în anul școlar 2023-2024 în județul Bihor am avut trei infracțiuni de consum de substanțe psihoactive în trei unități distincte de învățământ. Pe lângă activitățile preventive pe care le desfășurăm, angrenăm și colegii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, tot cu prezență fizică în școli, și organizăm în proximitatea școlilor anumite acțiuni punctuale în locuri și medii unde ar fi posibil să se consume sau să se facă trafic de substanțe. Rămâne în continuare o prioritate pentru noi, poate chiar prioritatea 0. Nu am avut nicio sesizare ori constatare, nici noi, nici colegii de la Crimă Organizată, legată de vânzarea de droguri în unități de învățământ”, a răspuns comisarul-șef de poliție Radu Șandru, adăugând că, din punctul său de vedere, în cel mai recent an școlar, polițiștii au făcut ceea ce a cerut prefectul Țiplea.

Adjunctul Poliției Bihor a mai spus că cele trei infracțiuni au fost descoperite după ce respectivilor elevi li s-a făcut rău în școală, iar analizele ulterioare au relevat că aceștia consumaseră substanțe interzise. Întrebat dacă se știe ce fel de droguri consumau, adjunctul a răspuns doar că acele cazuri au fost preluate de polițiștii de la Crimă Organizată, care au continuat cercetările. 

„Tăcerea e tot violență”

Radu Șandru a subliniat că activitățile de prevenție sunt decise în așa numitul Grup de lucru interinstituțional pentru prevenirea consumului de droguri în județul Bihor. Din acel grup fac parte reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor.

De săptămâna viitoare, va începe o nouă serie de întâlniri cu elevii din Bihor, tocmai pentru ca aceștia să învețe despre consecințele și riscurile consumului de droguri. Printre altele, a punctat comisarul șef Ioana Indrieș, vor continua activități precum cele în care elevii se întâlnesc cu foști consumatori, care le povestesc despre consecințe, și chiar cu deținuți, care se spun cât de mare e prețul care trebuie plătit pentru infracțiuni din această sferă. 

În perioada următoare, polițiștii bihoreni vor desfășura șapte campanii de prevenire, unele preluate de la nivel național, altele locale, printre care se numără una denumită „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, prin care elevii sunt încurajați să semnaleze la numărul special 119 violența școlară și traficul de droguri. Detalii în acest sens se pot găsi și pe portalul sigurantascolara.ro. 

Pe de altă parte, adjunctul IPJ Bihor a subliniat că, înainte de debutul anului școlar, polițiștii au verificat toate cele 134 de microbuze destinate transportului școlar, precum și pe șoferii acestora, iar odată cu începerea cursurilor au demarat și controalele în trafic, pentru siguranța elevilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!