Prefectul Dumitru Ţiplea a cerut Poliţiei Bihor să îşi intensifice prezenţa în şcoli, în contextul în care, în ultima perioadă, a crescut atât traficul de droguri, cât şi numărul copiilor care ajung victimele bullyingului şcolar.

Solicitarea a fost făcută joi în Colegiul prefectural, după ce adjunctul şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Radu Şandru (foto dreapta), a prezentat raportul de activitate al instituţiei pe anul trecut. 

Furturi, loviri, port de arme albe

Conform datelor făcute publice de Șandru, anul trecut, poliţiştii au desfăşurat peste 900 de activităţi preventive în şcolile din judeţ, majoritatea pe teme de natură juridică, 103 acţiuni pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile, 25 de acţiuni pentru combaterea absenteismului şi abandonului şcolar.

Tot în 2022, în şcolile din Bihor au fost înregistrate 52 de infracţiuni, 16 în mediul rural și 36 în mediul urban: 32 de loviri sau alte violențe, 15 furturi, 1 purtare abuzivă, 1 port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, 1 împiedicare a accesului la învățământul general obligatoriu, 1 vătămare corporală, 1 violarea vieții private. 

De asemenea, poliţiştii au aplicat 11 sancțiuni contravenționale în zona adiacentă și în incinta unităților de învățământ, pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

"Aş dori să aveţi o activitate mai intensă în şcoli, pe problema traficului de droguri şi a bullyingului şcolar, deoarece sunt probleme. A crescut atât traficul de droguri în şcoli, cât şi numărul copiilor care ajung victimele bullyingului şcolar", a punctat prefectul Dumitru Ţiplea (foto stânga), la finalul prezentării, fără legătură directă cu cifrele prezentate de Șandru.

Tranzit intens

Tot joi, adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, Cristian Bogdan, a prezentat Raportul Inspectoratului pe anul 2022, iar din datele făcute publice reiese că, în drum spre Europa, 392.881 de cetăţeni ucraineni au ieşit prin punctele de trecere a frontieră ale ITPF Oradea, iar alţi 136.184 au intrat.

Tranzitul intens a dus şi la creşterea infracţionalităţii, a traficului ilicit cu ţigări, cu droguri, dar şi cu persoane: au fost depistate 4.630 de persoane (4.601 cetăţeni terţi şi 29 de cetăţeni UE) care au încercat să treacă ilegal frontiera prin PTF-uri, 4.621 pe sensul de ieşire din România, iar 9 persoane pe sensul de intrare.

Prevenirea şi combaterea infracţiunilor de mediu a reprezentat un alt obiectiv al poliţiştilor de frontieră. Astfel, în 2022 la nivelul ITPF Oradea au fost 4.209 solicitări către Garda de Mediu pentru controlul unor transporturi care urmau să intre în România.

Au fost verificate 4.266 de camioane care transportau bunuri considerate deșeuri, în finalul controalelor fiind returnate pe teritoriul Ungariei 2.124.520 kilograme de deşeuri, dintre care 1,7 milioane kilograme prin SPF Borș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!