Municipalitatea va prelua inventarul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. Consilierii locali au aprobat în cadrul şedinţei de marţi cu 20 de voturi "pentru" şi 7 "abţineri" preluarea patrimoniului spitalului din patrimoniul public al Consiliului Judeţean Bihor în administrarea Consiliului Local prin Administraţia Patrimoniului Imobiliar.

Consilierii locali ai PDL s-au abţinut de la vot, într-un gest de solidaritate cu colegul lor Nicuşor Lepădatu, medic de profesie, care a afirmat că "transferul asistenţei medicale nu se poate face peste noapte".

Consilierul local a cerut cântărirea cu atenţie a avantajelor şi mai ales dezavantajelor pe care le presupune preluarea la municipalitate a celui mai mare spital din judeţ. "Acolo se fac deja reorganizări de secţii, se taie din numărul de paturi, se mută oameni fără să ne gândim la efecte", a spus consilierul.

Lepădatu a declarat că "cu o astfel de preluare otova nu pot fi de acord", dând de înţeles că municipalitata preia spitalul fără să aibă o idee clară cu privire la responsabilitatea pe care şi-o asumă.

Pedelişti anti-Boc

Partizan declarat al ideii unificării spitalelor orădene sub umbrela municipalităţii, viceprimarul Gheorghe Carp a ironizat declaraţia consilierului PDL, menţionând că "otova nu este un cuvând folosit în părţile noastre", şi a afirmat că tocmai Ministerul Sănătăţii este cel care a recomandat restructurarea spitalului.

La fel, Carp le-a reamintit aleşilor că transferul managementului medical al spitalului a fost deja dispus prin Hotărârea de Guvern 144 din 2010, iar acum urmează să se facă preluarea efectivă. "Pentru ca Hotărârea Guvernului Boc să poată fi îndeplinită este nevoie de o Hotărâre de Consiliu Local. Dacă dumneavoastră nu sunteţi de accord cu ceea ce a hotărât Guvernul Boc, e treaba dumneavoastră", a spus ironic viceprimarul.

Preluarea la Primărie a Spitalului Judeţean a fost făcută în luna octombrie prin două hotărâri succesive ale Consiliului Judeţean Bihor şi Consiliului Local Oradea. În continuarea procedurilor de predare-primire municipalitatea va înfiinţa o comisie de inventariere şi preluare a patrimoniului spitalului care va fi condusă de către viceprimarul Gheorghe Carp.