Ofiţerii de investigare a fraudelor au început urmărirea penală faţă de orădeanul Gabriel Păluţ, în vârstă de 22 de ani, pentru evaziune fiscală, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bihor, inspectorul Mihaela Pop. Administrator al unei societăţi comerciale orădene, tânărul e acuzat că a înregistrat în cursul lunii mai 2009 în evidenţele contabile aprovizionări fictive cu cereale, în valoare de 388.827 lei.

Din verificările făcute de poliţişti, Păluţ a întocmit acte pentru achiziţionarea unor cantităţi de cereale de la trei firme din Oradea, ale căror administratori, însă, nu aveau cunoştinţă despre aceste operaţiuni şi nici nu au derulat relaţii comerciale cu societatea tânărului. Ulterior, Păluţ a întocmit acte pentru vânzarea cerealelor către o firmă din Arad, toate operaţiunile având menirea să acopere cu acte o parte din aprovizionările ilicite efectuate de firma arădeană, ai cărei administratori sunt cercetaţi, la rândul lor, pentru evaziune fiscală.

Pentru tranzacţiile efectuate, Păluţ nu a achitat impozitul pe profit şi TVA, provocând bugetului de stat un prejudiciu 114.377,81 lei.

Gabriel Păluţ se află în stare de arest, fiind cercetat şi pentru furt calificat. Tânărul este acuzat că, împreună cu alţi doi tineri, Viorel Bărcan, de 21 de ani, şi Raul Ghiuro, de 20 de ani, a comis anul trecut cel puţin 35 de furturi din societăţi comerciale, şcoli şi autoturisme.

Cei trei sunt şi autorii spargerii comise în noaptea de 26 spre 27 octombrie anul trecut la şcoala din localitatea Şerani, de unde au sustras opt calculatoare, două foto-copiatoare, un fax şi alte bunuri, provocând un prejudiciu total de aproximativ 20.000 de lei.