Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, procuroarea Adriana Ardelean, a anunţat, vineri, trimiterea în judecată a administratorilor firmei Cedru Prod SRL, producător de geamuri şi uşi termopan, pentru reţinerea şi nevărsarea, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a unor impozite şi contribuţii datorate statului.

Potrivit Adrianei Ardelean, în perioada august 2008 - aprilie 2012, cele trei persoane, Dănuţ Marian Petruţiu, Gheorghe Zoltan Cupin şi Vasile Viorel Babău au reţinut de la cei peste 150 de salariaţi ai societăţii impozitul pe veniturile din salarii, contribuţia de asigurări sociale, asigurări de sănătate şi şomaj, însă banii nu au mai fost viraţi la bugetul de stat.

"Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.971.631 lei, ce reprezintă obligaţii neachitate de societate până la data de 18 aprilie 2012", a declarat procuroarea, completând cu faptul că, pentru recuperarea prejudiciului imens provocat de cei trei administratori, procurorii Parchetului Beiuş au aplicat sechestru asigurator pe proprietăţile imobiliare ale acestora.

Procesul deschis pe numele celor trei administratori se va desfăşura la Judecătoria Beiuş. Pe de altă parte, susţine Ardelean, procurorii au disjuns o parte a dosarului pe care au declinat-o Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru anchetarea lui Babău, Cupin şi Petruţiu sub acuzaţia de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, sub formă continuată.

"Este vorba despre modul fraudulos în care societatea a obţinut credite bancare în valoare de 3,2 milioane euro, nereturnate", a mai spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Beiuş.
Frauda a fost descoperită în timpul anchetei penale efectuate împotriva a doi foşti şefi de la Administraţia Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean. Cei doi, cercetaţi iniţial de procurorii din Beiuş, au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru protejarea unor evazionişti acuzaţi de un prejudiciu adus bugetului de stat în valoare de 3,6 milioane lei, caz retrimis spre refacerea urmăririi penale tot DNA, din cauza unor erori judiciare.

Una din acuzaţiile aduse funcţionarilor în respectivul dosar privea emiterea unui număr de 5 certificate fiscale în perioada 2007 - 2008, pentru obţinerea unei linii de credit, certificate prin care s-a atestat că societatea cedru Prod nu figurează cu obligaţii de plată faţă de bugetul de stat, asta deşi societatea avea datorii istorice şi, deci, ar fi trebuit executată silit.

"Pentru a vedea dacă firma s-a folosit într-adevăr de certificatele fiscale, procurorii Parchetului Bihor au disjuns cauza şi au trimis-o pentru cercetare Parchetului Beiuş", spune Ardelean.

Ancheta care a urmat a scos la iveală faptul că administratorii au obţinut cu ajutorul documentelor nu una, ci chiar două linii de credit: una de la Alpha Bank România - sucursala Oradea, în valoare de 2,862 milioane euro pe 24 aprilie 2008, iar alta, pe 2 decembrie 2008, în valoare de 400.000 euro de la Banca Italo Romena Spa - Agenţia Oradea, niciunul returnat.

"Fapta ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, prin care s-a cauzat o pagubă mai mare de un milion de euro, săvârşită în formă continuată. Cum la asemenea sume competenţa revine DNA, s-a dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei de soluţionare către această unitate", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului.