Poliţiştii de investigare a fraudelor au finalizat cercetările şi au propus trimiterea în judecată a doi administratori de firmă bihoreni, care au prejudiciat statul cu peste 1 milion de lei prin evaziune fiscală, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, inspectorul principal Alina Dinu.

Orădeanca Ana Bora, 43 ani, şi prietenul acesteia, Costel Constantinescu, 45 ani, din municipiul Salonta, sunt acuzaţi că, în perioada 2002-2005, în calitate de administratori ai societăţii Eledano SRL Oradea, au alimentat cu facturi fictive o firmă din judeţul Timiş.

Potrivit facturilor emise, societatea celor doi, care în realitate nu avea activitate, ar fi prestat servicii în valoare de 3.286.547 lei, pentru firma timişoreană, în baza unor contracte de execuţie fără a evidenţia în actele contabile respectivele operaţiuni comerciale şi fără a declara la organele fiscale obligaţiile către bugetul de stat.

Totodată, potrivit unei facturi din luna august 2005, societatea Eledano ar fi achiziţionat o linie completă de îmbuteliere a unor băuturi răcoritoare în valoare de 2.808.660 lei, pe care au valorificat-o ulterior, fără a evidenţia în contabilitatea societăţii veniturile impozabile aferente.

"Prejudiciul total cauzat astfel bugetului consolidat al statului este de 1.196.319 lei. Dosarul celor doi a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, cu propunere de trimitere în judecată a celor doi suspecţi", a arătat inspectorul principal Alina Dinu.

Ana Bora, fostă Dobre, şi Costel Constantinescu au multiple antecedente penale, fiind cercetaţi şi condamnaţi în mai multe rânduri pentru înşelăciuni, falsuri dar şi evaziune fiscală atât în domeniul afacerilor petroliere cât şi pentru fraude bancare, ultimul dosar înaintat instanţei fiind pentru o înşelăciune de 400.000 de lei în dauna unor bănci din Oradea de la care au contractat credite folosindu-se de acte de identitate false.