Şcolile de agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan" din Cluj Napoca şi "Vasile Lascăr" din Câmpina vor organiza concurs de admitere în luna ianuarie 2018 şi scot "la bătaie" 1.600 locuri destinate pentru bărbaţi şi femei deopotrivă, noua sesiune de examene fiind determinată de lipsa acută de personal generată de numărul mare de pensionări din ultima perioadă.

"În Inspectoratul de Poliţie Bihor sunt vacante 200 de posturi de poliţist", a declarat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Inspectoratului de Poliţie Bihor, şeful instituţiei, comisarul şef Alin Haniş.

Tot din cauza problemei de personal, studiile la cele două şcoli de agenţi de poliţie au fost comasate şi vor dura 1 an, faţă de 2 ani, cât era în mod normal. "Cel mai probabil s-a renunţat la perioada de practică şi se va pune accent pe pregătirea teoretică", a explicat comisarul şef Haniş.

Cei interesaţi îşi pot depune dosarul de recrutare la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor până în data de 5 decembrie, în zilele de marţi şi joi, între orele 10.00 şi 15.00, la un ghişeu special amenajat, unde candidaţii vor afla şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească, dar şi actele de care au nevoie la înscriere.

Datele sunt disponibile, de asemenea, şi pe pagina de internet a Inspectoratului, bh.politiaromana.ro, şi pe cea a Poliţiei Române, politiaromana.ro.

"Până la această oră s-au înscris 95 de candidaţi, iar modificările care vor urma la criteriile pentru recrutare la şcoli nu vor face decât să aducă mai mulţi candidaţi, care e un lucru benefic pentru instituţie", a explicat  comisarul şef Ioan Bogdan, ofiţer în cadrul Serviciului Resurse Umane, prezent la întâlnirea cu presa.

Ofiţerul s-a referit la faptul că, printr-un proiect de act normativ supus în prezent dezbaterii publice, Ministerul Afacerilor Interne intenţionează să elimine condiţiile de înălţime impuse până în prezent candidaţilor, de 1,65 metri pentru fete şi 1,70 metri pentru băieţi. Totodată, obişnuitele probe sportive - alergare de rezistenţă, viteză şi aruncarea mingii medicinale – au fost înlocuite cu un singur traseu cu 11 elemente pe care candidaţii vor fi obligaţi să-l parcurgă în maximum 2 minute şi 25 de secunde şi care le va testa nu doar viteza ci şi rezistenţa, îndemânarea şi forţa.

La Şcoala de agenţi de poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina sunt scoase la concurs 1.300 de locuri, dintre care 16 locuri speciale pentru romi şi 10 pentru alte minorităţi, iar la Şcoala de agenţi de poliţie "Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca sunt 300 de locuri, dintre care 6 sunt locuri speciale pentru romi şi 3 pentru minorităţi).

Ultima admitere la şcolile de agenţi de poliţie a avut loc în luna septembrie a acestui an şi a constat în proba medicală, proba fizică şi testul scris din gramatica limbii române şi o limbă străină. Cele mai mici punctaje de admitere au fost 67 din 100 la Şcoala de agenţi de poliţie "Vasile Lascăr" din Câmpina şi 77 din 100 la Şcoala de agenţi de poliţie "Septimiu Mureşan" din Cluj-Napoca.