Redeschis în această săptămână, după ce a fost închis de autorități și a intrat forțat în șantier, adăpostul Grivei a organizat sâmbătă primul târg de adopții din anul 2023.

Între orele 10 și 12, oricine a putut intra în adăpostul aflat pe strada Corneliu Baba și a putut vizita țarcurile cu câini.

Hrănirea ori atingerea animalelor este interzisă, așa că bihorenii pot cel mult să le vadă prin gard și să citească, pe afișele anume montate pe ușile țarcurilor, din ce localități din Bihor au fost ridicate și când anume. Și, firește, să aleagă prietenul cu care pleacă acasă...

Fără succes

Potrivit medicului veterinar al adăpostului, Alexandru Sârbu, numărul vizitatorilor de sâmbătă a fost destul de redus. Mai puțin de 10 persoane au trecut pragul adăpostului și nimeni nu a adoptat vreun câine.

„Astăzi avem 101 câini care pot fi adoptați”, a declarat Sârbu pentru BIHOREANUL. Toți erau împărțiți în țarcurile aflate în aer liber și recent recompartimentate de Administrația Domeniului Public Oradea, societatea care are în grijă adăpostul.

Așa cum BIHOREANUL a scris, adăpostul Grivei a fost închis, în noiembrie, după ce DSVSA Bihor și Poliția Animalelor au descoperit că acolo câinii erau ținuți în condiții improprii, înghesuiți și amestecați în țarcuri indiferent de talie ori sex, „înotând” în dejecțiile proprii și mulți în stare deplorabilă, vizibil înfometați. Pe 3 ianuarie 2023, ADP Oradea a anunțat redeschiderea adăpostului.

La izolare

Pe lângă câinii „adoptabili”, la Grivei mai erau sâmbătă 20 de câini închiși în țarcurile de tip izolator, unde sunt ținute animalele recent ridicate de pe străzi ori cele plasate prin ordin al Poliției Animalelor, adică confiscate de la stăpâni care nu le îngrijesc.

„Trei câini pe care i-am castrat ieri (n.r. vineri) vor deveni și ei, în zilele următoare, adoptabili”, a mai spus Alexandru Sârbu.

Sâmbătă n-a fost o zi norocoasă pentru necuvântătoarele de la Grivei. În schimb, în ultimele patru zile, cinci patrupede au fost adoptate de diferiți bihoreni, a precizat doctorul veterinar.

În continuare, bihorenii vor putea vizita adăpostul și vor putea adopta câini după programul obișnuit al stabilimentului: de luni până vineri, între orele 10 și 18, iar sâmbăta între orele 10 și 12.

Dacă nu sunt adoptați, sunt eutanasiați

Adăpostul Grivei este singurul adăpost public de câini din Bihor. În urma unui parteneriat între autoritățile locale și județene, de anul trecut preia câini vagabonzi din tot județul, Consiliul Județean Bihor amenajând centre temporare la Beiuș, Aleșd, Marghita și Salonta.

Conform legii, după 14 zile în care au stat în adăpost și nu au fost revendicați sau adoptați, câinii fără stăpân pot fi eutanasiați. Medicul Sârbu a precizat că, la Grivei, eutanasierea nu se face automat la 14 zile, ci chiar la 30 sau 60 de zile, în funcție de capacitatea adăpostului.

Așadar, singurul mod în care câinii pot fi salvați este adoptarea lor de către persoane dornice să le ofere o viață liniștită și un cămin. Stâpânii vor primi la schimb loialitatea specifică celui mai bun prieten al omului...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!