Aveţi pe cineva drag înmormântat în Cimitirul Municipal din Oradea? Interesaţi-vă de starea concesiunii locului de înhumare! Morţii riscă să îşi piardă mormintele pentru neplata taxei de concesionare.

"Avem 11.000 de locuri cu taxa neplătită de cel puţin 2 ani. Ca să nu rămână în părăsire, am început să le atribuim altor solicitanţi", anunţă directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica.

Nimic nu-i pe veci!

În Oradea nu există locuri de veci! Conform regulamentului Cimitirului Municipal, instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 813/2021, locurile de înmormântare se concesionează, în schimbul unei taxe, doar pentru 10 sau 20 de ani. La expirarea termenului, titularul de contract sau moştenitorii care uită să plătească din nou taxa rămân fără niciun drept asupra mormântului. "În ultimii ani am făcut un inventar, iar din cele 58.230 de locuri de înmormântare, 11.000 sunt neplătite. Pentru unele dintre ele concesiunea a expirat şi de 10-20 de ani", spune şeful ADP.

Procedura "evacuării" mormintelor "neplătite" este simplă. "În fiecare an, pe site-ul cimitirului sunt anunţate locurile pentru care expiră concesiunea. La 1 an de la expirarea concesiunii, concesionarii sunt notificaţi în scris, la ultima adresă cunoscută, că aceasta s-a încheiat, şi au la dispoziţie 90 de zile să o prelungească", spune Andrica.

La 1 an şi 4 luni de la expirarea termenului, concesionarul îşi pierde orice drept asupra locului de înmormântare şi a monumentului amenajat. "La fel se întâmplă peste tot în lume. Nu suntem proprietari pe locurile de înmormântare. Le concesionăm pentru o perioadă, după care, dacă nu prelungim concesiunea, trebuie să plecăm", susţine directorul. Aşa că ADP a început primele "evacuări"...

Cimitirul Municipal Oradea, sursa foto: Ovi D. Pop
Cimitirul Municipal din Oradea (foto: Ovi D. Pop)

Morminte "de vânzare"

Pentru a evita umplerea cimitirului, din toamna anului trecut, ADP a sistat temporar închirierea anticipată a locurilor de veci din cimitir, iar din ianuarie a început - în premieră pentru Oradea - evacuarea locurilor neplătite. 

"Peste iarnă am fost forţaţi de împrejurări să facem înmormântări în sectorul C, nou înfiinţat, dinspre strada Ceyrat, unde au fost cazematele. După ce BIHOREANUL a scris despre noroiul de acolo, le-am oprit. Nu este normal să facem înhumări într-o zonă fără alei, câtă vreme avem locuri neplătite în cimitir", afirmă directorul.

Primele locuri "evacuate" au fost scoase la concesiune săptămâna trecută, în sectorul E, situat de-a lungul aleii principale, imediat după Cimitirul evreiesc ortodox, unde ADP a inventariat 181 de locuri în părăsire. "Pentru început dăm - pe cum le vine rândul - doar locurile de veci fără monumente", spune administratorul cimitirului, Horea Burlău.

"Oamenii sunt mulţumiţi"

Concret, osemintele sunt deshumate şi reîngropate la o adâncime de o jumătate de metru sub adâncimea de 1,5 metri la care se sapă groapa viitorului răposat, iar crucea mortului iniţial este îndepărtată.

Cimitirul Municipal Oradea

ADP nu a pierdut prilejul de a băga mâna, cât mai adânc, în buzunarul orădenilor. Noul concesionar poate lua amplasamentul "la rând", în schimbul unei taxe de 440 lei pe 10 ani sau 880 lei pe 20 de ani. Dacă, însă, doreşte un loc anume dintre cele evacuate, taxa se triplează, la 1.320 lei pe 10 ani, respectiv 2.640 lei pe 20 de ani. Tariful triplat se menţine inclusiv la prelungirea concesiunii!

"Oamenii sunt mulţumiţi. Spun că este o zonă centrală, bine amenajată şi aproape de aleea principală", justifică Burlău.

Cu monument cu tot!

Odată epuizate locurile fără monumente din sectorul E, ADP va concesiona şi mormintele betonate, şi cu pietre funerare. "Concesionarul va primi monumentul gratuit. În avantajul lui, acesta va trebui doar să înlocuiască placa cu numele răposatului", explică Andrica.

În schimb, dacă vrea alt monument funerar, noul concesionar s-ar putea să plătească mai mult. "În general, oamenii n-au nicio problemă să îşi înmormânteze aparţinătorii peste un străin. Singura problemă care ar putea fi este că, în unele cazuri, înlocuirea unui monument vechi poate costa mai mult decât amenajarea unuia nou", spune un pietrar.

Până şi reprezentanţii Bisericii sunt destul de resemnaţi. "Nu mă mai miră nimic. În Occident au fost cazuri în care s-au arat şi făcut parcuri din cimitire întregi. Probabil acolo vom ajunge şi noi", spune un preot ortodox.

În schimb, aparţinătorii celor care şi-au pierdut locul pentru neplata taxei s-ar putea să aibă un şoc când vor descoperi, în porţiunea ştiută din cimitir, un străin, în locul unei persoane dragi. Doar pentru că au uitat sau n-au apucat să plătească "chiria" locului de "veci"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!