"Am aşteptat 5 ani"

Contactat de BIHOREANUL, ca urmare a acuzelor lansate de Szabo Odon, şeful Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, a negat spusele deputatului UDMR, afirmând că osemintele deshumate în urmă cu aproape cinci ani din fostele cimitire Olosig şi Seleuş au fost depuse în 2009 în subsolul Capelei Municipale, că municipalitatea a anunţat de mai multe ori, public, că familiile celor dispăruţi pot să ridice sicriele pentru a le reînhuma unde şi cum doresc, dar că nimeni nu a făcut acest lucru.

"În 2009, când nu eu conduceam ADP, iar Cimitirul Municipal era administrat de un domn Pasztai, osemintele au fost depuse, fiecare în sicriu separat şi cu numele scris, în subsolul Capelei Municipale, iar Primăria a cerut în mai multe rânduri, public, ca urmaşii să le revendice, pentru a le reînhuma unde doresc şi cum doresc. Din păcate nimeni nu a făcut acest lucru timp de aproape 5 ani. Acum a trebuit eliberat subsolul, şi am decis reînhumarea osemintelor. Dar nici vorbă să fi făcut acest lucru într-un mod barbar", a spus Andrica.

Reînhumare cu preot, slujbă şi monument

La rându-i, administratorul Cimitirului Municipal, Teodor Vaida, a declarat că reînhumarea osemintelor din subsolul Capelei Municipale a fost făcută cu respectarea regulilor scrise şi nescrise.

"Reînhumarea s-a făcut luni, 3 martie, în cadrul unei slujbe speciale, oficiată pentru fiecare decedat în parte, cu slujbă de iertăciune la fiecare, cum se face, de către părintele Adrian Caba, de la Capela Haşaş (nu şi preoţi de alte confesiuni! - n.r.). Fiecare sicriu a fost aşezat în groapă cu grijă, nu s-a folosit niciun buldozer, şi au fost puse pe două rânduri, pentru că aici se va face un monument din marmură, cu cruce şi cu numele tuturor celor reînhumaţi scrise pe monument", a spus Vaida.

Dovezi foto

De asemenea, administratorul Cimitirului a susţinut că are dovezi care îi atestă spusele, deoarece au fost făcute şi fotografii la slujba de reînhumare. Imaginile - vizibile şi în galeria foto a acestui articol - nu surprind, însă, momentul slujbei religioase, ci doar transferul sicrielor cu oseminte în groapă, de angajaţii cimitirului şi nicidecum cu buldozerul.

Vaida a mai spus că administraţia Cimitirului nu a mai făcut niciun anunţ înaintea acestei slujbe tocmai pentru că în decurs de 5 ani nu a revendicat nimeni osemintele. "N-am mai dat niciun anunţ, dacă aproape cinci ani nu s-a interesat nimeni de ele... Dar nu am făcut nicio barbarie, asta vă asigur, totul a fost cuviincios", a concluzionat Vaida.

Sztarill Ferenc are mormânt individual

Pe de altă parte, administratorul Cimitirului a mai declarat că fostul arhitect Sztarill Ferenc a fost reînhumat separat, la cererea unei nepoate, astfel că osemintele sale nu se află nicidecum în „groapa comună", cum susţinea parlamentarul UDMR.

„Osemintele domnului Sztarill Ferenc au fost reînhumate separat, în 2009, la solicitarea unei nepoate, doamna Czilli Dora Ana, astfel că are un mormânt individiual, în parcela 64, rândul 6, locul 1. Acest loc de veci a fost atribuit prin contract de către Administraţia Cimitirului, contractul având numărul 1244 din data de 3 iulie 2009, iar taxa a fost plătită de doamna Czilli Ana Dora cu chitanţa nr. 36764 în aceeaşi zi", a precizat Teodor Vaida.

În ce priveşte faptul că în fotografii nu se vede momentul slujbei religioase, acesta a afirmat că la solicitarea sa preotul Adrian Caba nu a fost fotografiat sau filmat, după cum, tot la solicitarea acestuia, nu au mai fost fotografiate ori filmate coşciugele după momentul depunerii lor în groapă.

Citiţi despre acuzaţiile aduse de Szabo Odon, în articolul: "Szabo Odon acuză Primăria de "barbarie": "Au îngropat osemintele scoase din cimitirele Olosig şi Seleuş fără preot, într-o groapă comună!" (FOTO)"