Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, arestat săptămâna trecută pentru 30 de zile la cererea procurorilor DNA care îl anchetează pentru fapte de corupţie, îşi va petrece Sărbătorile acasă. Curtea de Apel Oradea a admis marţi după-amiază contestaţia edilului împotriva arestului preventiv dispus de Tribunalul Bihor în cazul său şi a decis să o înlocuiască cu arestul la domiciliu.

Măsura a fost luată pentru perioada 23 decembrie - 14 ianuarie, iar în acest timp Domocoş trebuie să se prezinte în faţa procurorilor, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat.

Totodată, edilului i s-a interzis să comunice cu administratorul Episcopiei greco-catolice, Ovidiu Constantin, şi el cercetat în dosar, cu denunţătorul din dosar, cu fostul protopop greco-catolic Ion Mada, dar şi cu mai mulţi martori printre care episcopul Virgil Bercea, şi funcţionari din Primăria Beiuş.

Curtea de Apel s-a pronunţat şi în cazul administratorului Episcopiei greco-catolice Oradea, Ovidiu Constantin (foto dreapta), anchetat în acelaşi dosar, şi pentru care Tribunalul Bihor nu a decis vreo măsură restrictivă.

Acum, Constantin a fost pus sub control judiciar, având obligaţia să respecte aceleaşi condiţii ca şi Domocoş, adică să nu se apropie şi să comunice cu denunţătorul lor respectiv cu martorii din dosar.

Încheierea Curţii de Apel Oradea este definitivă. Legat de decizia instanţei, Răzvan Doseanu, avocatul edilului beiuşean, consideră că nu se impunea nici măsura arestului la domiciliu. "Din cele cinci infraţiuni pentru care clientul meu a fost propus pentru arestare, în doar câteva zile am reuşit să înlăturăm două, luându-se măsura arestului la domiciliu doar pentru trei din ele", spune avocatul, în opinia căruia acuzaţiile rămase sunt "banale". "Este vorba de o banală infracţiune de deţinere de cartuşe peste limita legală şi de efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în concret, Domocoş ajutându-şi mama pentru realizarea unor comenzi pentru magazinul de articole de pescuit şi vânătoare", explică Doseanu.

Cât despre acuzaţia de luare de mită, cea de a treia infracţiune pentru care s-a dispus măsura, avocatul susţine că şi aceasta este "discutabilă". "Până şi instanţele au sesizat mai multe nereguli, Tribunalul Bihor, în încheierea de judecată, reţinând că susţinerile denunţătorului Ion Mada sunt neverosimile şi că nu există nicio dare ori luare de mită în cazul primului contract", a explicat Doseanu.

Dosarul este al patrulea dosar deschis pe numele primarului Beiuşului, Adrian Domocoş, trei fiind încă în anchetat procurorilor DNA şi al patrulea pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Citiţi despre despre afacerile penale ale edilului beiuşean în articolul "Acuzaţii grele pentru primarul din Beiuş: luare de mită, deţinere ilegală de arme şi incompatibilitate"

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""