Mang cere sprijin

Prima vizită pe care fostul preşedinte al PSD, acum preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, a făcut-o la Oradea în ultimii ani i-a prilejuit liderului organizaţiei judeţene să spună că prezenţa lui Adrian Năstase între social-democraţii bihoreni este "o onoare deosebită", întrucât acesta este unul din puţinii politicieni români care "au discutat de la egal la egal cu marii lideri ai Europei, cu cancelarul german Gerhard Schroder ori cu premierul britanic Tony Blair".

Mang l-a asigurat pe Năstase că "în Bihor am reuşit să mobilizăm un număr foarte mare de activişti", organizaţia judeţeană ajungând la 11.000 de membri, după care i-a spus că are "rugămintea ca dumneavoastră să ne ajutaţi pentru ca judeţele din Ardeal să nu fie obiectul unui troc cu celelalte judeţe". "Avem nevoie să ne sprijiniţi în relaţia cu PNL astfel ca în cât mai multe judeţe să avem fie funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, fie cea de primar al municipiului reşedinţă de judeţ".

Fusta Elenei Udrea şi înţelepciunea lui Ponta

Pentru că, înainte să ia el cuvântul, Năstase a vrut să-i asculte pe PSD-iştii bihoreni, cel care a spart gheaţa a fost Florian Pavel, fostul şef al Direcţiei Agricole din guvernarea 2000-2004.

Acesta a afirmat că "populaţia aşteaptă mai mult de la PSD" decât ca liderii partidului să apară la televizor şi să comenteze acţiunile liderilor PDL. "De ce să ne agăţăm tot timpul de fusta doamnei Udrea? Avem prea mulţi care vorbesc în numele PSD. Au ei (n.r. - PDL-iştii) Tălmăcenii lor, dar şi noi avem Surupăcenii noştri. Trebuie să trimitem la bătaie alţi oameni", a spus Pavel, fără a se feri să sublinieze nici lipsa de "înţelepciune" a preşedintelui PSD, Victor Ponta: "Preşedintele nostru e tânăr. Poate că nici dânsul nu ar trebui să reacţioneze la 5 minute după ce abia se termină un eveniment. Trebuie ajutat să devină înţelept. Înţelepciunea se găseşte la intersecţia dintre inteligenţă şi cumpătare".

"Luaţi steagul, domnule preşedinte!"

Un alt PSD-ist bihorean care a stârnit adeziunea colegilor a fost Florin Bogdan, fostul candidat la Camera Deputaţilor în Colegiul Săcueni, care a spus pe şleau că partidul ar fi mult mai puternic cu Năstase în frunte, în ciuda problemelor acestuia cu justiţia.

"Domnule preşedinte, până când va rămâne partidul fără un stegar? Până când va rămâne PSD fără cineva care poate duce înainte şi partidul şi ţara? De ce nu puneţi mâna pe steag? Mie personal, dar e cazul şi pentru tot mai mulţi români, nu-mi pasă de dosarele pe care vi le-au făcut nişte nemernici. Pe mine mă interesează că vrem să trăim mai bine, iar dumneavoastră puteţi face acest lucru", a spus Bogdan.

"Îmi complicaţi viaţa"

Năstase s-a ridicat de la locul său şi a trecut la microfon spunând că este spre binele său să tempereze asemenea dorinţe ale colegilor, care i-ar complica viaţa. "Dacă vă las să ziceţi mai multe, o să-mi complicaţi foarte tare viaţa", a recunoscut el.

Fostul preşedinte al PSD a afirmat că priveşte "cu nostalgie" în sală, unde recunoaşte mulţi colaboratori, şi a avut un discurs prin care a sugerat că este mai înţelept, diferit de liderul care cerea odinioară să i se "numere ouăle".

"Privesc cu nostalgie, recunosc pe mulţi în această sală. Sigur, unele răni pe care unii le avem s-au închis, altele nu, avem multe cicatrici, dar şi orgoliul de a fi luat parte la numeroase lupte care ne-au adus şi victorii. (...) Eu în aceşti ani am învăţat că e mai important să asculţi decât să vorbeşti. Poate au fost încercări prin care a trebuit să trec, poate au fost greşeli pentru care a trebuit să plătesc, dar este momentul să credem că fiecare dintre noi poate să participe la o echipă puternică, credibilă, care să dea optimism românilor şi putere României", a spus Năstase.

Vremea "meseriaşilor"

În discursul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a dat răspunsuri pentru toată lumea. În ce priveşte strategia partidului de a ieşi cu lideri reali sau nu şi pentru a transmite mesaje negative sau a elabora programe care să asigure încrederea alegătorilor, Năstase a părut să-i dea dreptate lui Florian Pavel.

"Partidul nu are nevoie de un stegar, ci de o falangă. Nu cred că în momentul de faţă menirea noastră este să transmitem mesaje negative, mai ales că partidul nostru, chiar dacă nu a fost iubit de toată lumea, a fost totuşi respectat pentru specialiştii şi oamenii de valoare pe care i-am avut şi care au ştiut să ofere soluţii. Încercăm, prin departamentele de la Consiliul Naţional, să refacem acest rezervor al competenţei, să aducem în faţă oameni capabili, şi trebuie să refacem statutul politic şi profesional al partidului", a spus Năstase.

Relaţia cu PNL, luare de ostateci?

Fostul lider al PSD a spus că, în confruntarea cu Băsescu şi PDL, opoziţia avea două alternative: să aştepte alegerile din 2012, dar asta ar fi însemnat încă aproape doi ani de suferinţe, sau să încerce o construcţie precum cea cu PNL, pentru a grăbi sfârşitul actualei guvernări, dar şi pentru a împiedica o eventuală reapropiere a liberalilor de PDL.

"Ideea de bază a relaţiei cu PNL a fost de a bloca o anumită formulă pentru 2012, pentru că o parte din cei de la PNL puteau fi tentaţi să completeze o anumită formulă de guvernare pentru perioada următoare. Nu vreau să spun că am luat reciproc ostateci, dar oricum am creat, şi sub presiunea opiniei publice, o formulă de opoziţie unită. Sigur că această variantă a pornit de sus în jos, dar ea se va consolida de jos în sus", a spus Năstase.

El i-a răspuns indirect şi lui Mang, afirmând că doar de organizaţia judeţeană a PSD Bihor depinde dacă va avea un candidat la şefia Consiliului Judeţean. "Dacă organizaţiile noastre reuşesc să propună candidaţi care să se impună în sondajele de opinie, aceştia nu au cum să nu fie selectaţi să nu candideze, pentru că şi noi şi ei (n.r. - adică liberalii) avem acelaşi interes, să câştigăm alegerile locale pentru a câştiga şi alegerile parlamentare şi a forma Guvernul".

Relaţia cu UDMR şi elicopterul anti-Orban

Pentru că anterior un alt PSD-ist, colonelul în rezervă Grigore Bartoş, pusese şi "problema maghiară", Năstase a oferit o explicaţie şi în acest sens, întrebând retoric "dacă ne uităm preponderent spre trecut sau ne uităm preponderent spre viitor", dar răspunzând tot el: "Trecutul nu-l putem schimba, dar viitorul îl putem construi, şi pentru români, şi pentru unguri, într-un spaţiu de cooperare comun".

Năstase a amintit că după evenimentele de la 15 martie a cerut Parlamentului doar o "reacţie de demnitate naţională" după declaraţiile făcute de preşedintele Parlamentului maghiar, "nu am stigmatizat comunitatea maghiară".

Mai mult, el a povestit şi cum a rezolvat asemenea probleme când era premier, iar omologul său, Viktor Orban, venise în calitate de "turist", dar ca să aţâţe spiritele: "Când Orban venise ca turist şi avea organizate adunări mai mari, eu - pentru că aveam responsabilitatea securităţii sale personale - am trimis un elicopter care supraveghea zona. Sigur, dacă nu se auzea foarte bine era o altă problemă, dar asta era o consecinţă nefericită a grijii noastre excesive să nu se întâmple ceva cu oaspeţii noştri", a spus Năstase, cu ceva din ironia de altădată.

Tot înainte!

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD a mai vorbit şi despre viitoarele alegeri, spunând că de pe acum PDL se pregăteşte de fraudarea acestora, dovadă fiind faptul că "a trimis la Comisia de la Veneţia un proiect privind votul prin corespondenţă în legătură cu care nu a consultat pe nimeni", dar şi existenţa contactelor Guvernului Boc cu o firmă din SUA şi o alta din Polonia pentru a implementa sistemul de vot electronic, tot fără consultarea opiniei publice ori a opoziţiei.

"Una din temerile noastre este că, având şi administraţia şi banii în mână, PDL - chiar şi cu doar 10% - poate să ne împiedice de a forma guvernul în 2012 şi să ne ducă sub 50% cum a mai făcut în 2009", a spus Năstase, referindu-se la modul cum PDL a ştiut să facă o majoritate nu doar cu UDMR, ci şi cu "trădătorii" care au format Uniunea Naţională pentru Progresul României.

Năstase şi-a încheiat discursul în aplauzele PSD-iştilor bihoreni după ce i-a îndemnat la unitate şi le-a spus că "a trecut vremea când partidul se întărea prin excluderi", cerându-le să fie solidari şi să înţeleagă că adversarul este la PDL, nu între propriii lor colegi.