În Sala Mare a Primăriei Oradea, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, şi fostul ministru Petre Daea, au căutat să convingă activiştii de partid de ce programul USL pentru agricultură este mult superior celui al actualei guvernări.

Agricultura, "motorul" economiei

Pornind de la faptul că suprafaţa agricolă a ţării este de 14,8 milioane hectare, adică 8,2% din totalul UE, că România ocupă locul 6 la potenţialul agricol şi că are o suprafaţă agricolă pe cap de locuitor mai mare decât media europeană, în timp ce producţia este la nici jumătate din această medie, că populaţia din mediul rural este tot mai îmbătrânită şi alimentele tot mai scumpe, provenind mai ales din import, Adrian Năstase a afirmat că viitoarea guvernare USL va face din agricultură o prioritate naţională, ea putând fi principalul motor al creşterii economice.

"Principiile politice agricole a USL sunt să folosim corect şi eficient resursele naturale şi să producem ceea ce se cere pe piaţă", a spus Năstase, adăugând că obiectivele concrete ale viitoarei guvernări vor fi retehnologizarea agriculturii, acordarea la timp a subvenţiilor în cuantum suficient, susţinerea zootehniei în sensul creşterii efectivelor de animale, dezvoltarea sistemului de irigaţii, dezvoltarea unui lanţ de producţie şi comercializare care să funcţioneze unitar, susţinerea agriculturii de nişă, dezvoltarea pisciculturii şi sectorului viticol.

Liderul PSD a mai spus că USL va încuraja comasarea utilizării terenurilor şi va elabora programe naţionale pentru sectorul legumicol şi de lactate, astfel încât să existe o eficienţă sporită în producţie, colectare, depozitare şi procesare.

"Mesaj de seriozitate"

Ulterior întâlnirii cu membrii PSD şi PNL, într-o conferinţă de presă, Adrian Năstase a răspuns întrebărilor privind politica USL, ripostând în primul rând împotriva afirmaţiilor reprezentanţilor PDL în ce priveşte faptul că USL ar fi "cea mai distructivă opoziţie din Uniunea Europeană", acuze formulate întâi de premierul Emil Boc şi apoi reluate de secretarul general al PDL, Ioan Olteanu, la şcoala de vară a tinerilor democrat-liberali.

"Eu, iată, mă bucur că prin lansarea şi la Oradea a programului pentru agricultură al USL, dăm un semnal de seriozitate şi de responsabilitate. USL demonstrează că se ocupă nu numai de stabilirea candidaţilor la viitoarele alegeri locale, dar şi de pregătirea programelor viitoarei guvernări, sectorial, pe diverse domenii de activitate", a spus Năstase. În antiteză, a continuat el, "Mi-e greu să înţeleg ceea ce spun liderii PDL, şi anume că avem cea mai distructivă opoziţie din Uniunea Europeană. Văd că PDL-ul asmute tinerii împotriva opoziţiei. Dânşii nu discută despre guvernarea lor, despre acest genocid pe care îl înfăptuiesc asupra românilor, ci despre opoziţie. Se confirmă încă o dată incapacitatea pentru dialog a actualei Puteri".

PDL "ascunde alegerile"

Vorbind despre dorinţa PDL de a comasa alegerile parlamentare cu cele locale, sub pretextul realizării unei economii de 30 de milioane de euro, liderul social-democrat a explicat de ce aceasta contravine regulilor de bază ale democraţiei şi ce urmăreşte, de fapt, actuala Putere.

"Ce legătură poate fi între evaluarea activităţii unui primar şi discutarea unor programe de guvernare? Sunt şi tematici, şi tipuri de alegeri diferite. Adevărul este că PDL-ului îi este frică de alegeri şi încearcă fie să le amâne, fie să ascundă alegerile parlamentare în spatele alegerilor locale", a spus Adrian Năstase. "Cei care fac această propunere de comasare sunt fie nepricepuţi, fie mincinoşi", a adăugat el, argumentând că "nu se vor face economii decât cel mult la numărul de sendviciuri care vor fi puse la dispoziţia membrilor birourilor secţiilor de votare", căci chiar şi în varianta comasării celor două scrutine tot vor exista birouri ale secţiilor de votare diferite pentru locale de cele pentru parlamentare.

În context, Năstase a afirmat că speră ca mobilizarea activiştilor PSD şi PNL la viitoarele alegeri locale să fie cât mai mare, chiar dacă unii vor fi nevoiţi să suţină candidaţi din celălalt partid pentru primăriile reşedinţelor de judeţ şi pentru şefia Consiliilor Judeţene, deoarece USL poate obţine scoruri mai mari decât dacă ambele partide ar fi avut candidaţi proprii.