Lucrările de modernizare a infrastructurii Aeroportului din Oradea au ajuns la aproape 70% din volumul total ce trebuie executat, a anunţat, la o lună după închiderea pistei, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, în cadrul unei conferinţe de presă organizate joi pe şantier.

"Apreciez foarte mult seriozitatea constructorului, care este perfect în grafic, potenţa lui financiară şi tehnologică", a spus Popa despre austriecii de la Porr Construct, firmă care are în portofoliu lucrări similare executate pe aeroporturi din Austria şi Germania.

Şeful CJ a subliniat ritmul susţinut şi calitatea ridicată a lucrărilor, precum şi buna colaborare cu administraţia judeţeană şi cu conducerea Aeroportului, spusele fiindu-i confirmate şi de dirigintele de şantier, Dan Nistor, de la firma Kappa Architectures & Engineers. De asemenea, Popa a spus că are convingerea că pe 3 septembrie, când expiră cele 59 de zile pentru închiderea pistei, Aeroportul va fi pregătit din punct de vedere operaţional astfel încât să fie redeschis, dar a precizat că anunţul oficial în ce priveşte reluarea curselor Tarom îl pot face doar reprezentanţii companiei.

Directorul Porr, Harald Braun, a spus că în prezent "suntem exact unde trebuie cu lucrările", dând numeroase detalii tehnice. Conform acestora, în prezent a fost încheiată extinderea vechii piste cu 150 metri la capătul spre Oradea, iar pe o porţiune de 1.500 metri din lungimea viitoare, care va totaliza 2.100 metri, a fost turnat stratul final de beton.

Operaţiunea este una extrem de spectaculoasă din punct de vedere tehnic. După ce anterior au fost excavaţi zeci de mii de metri cubi de pământ, s-a aşezat fundaţia din betonul concasat al vechii piste, a fost realizat întregul sistem de canalizare pluvială şi de drenaj pe sub pistă, pe toată lungimea, precum şi tubulatura sistemului de balizaj, peste acest strat s-a turnat beton continuu, cu ajutorul unui ansamblu de utilaje (video) existent doar în dotarea marilor companii de profil din Europa.

Format din trei utilaje automatizate, acesta finisează practic munţii de beton produs la staţia proprie adusă de Porr din Austria şi montată în marginea şoselei de centură a oraşului, peste drum de Auchan. Camioane uriaşe aduc betonul şi îl aşază pe un strat de bitum special pus peste fundaţie, în două etape, pe o lăţime de 15 metri, în proces continuu.

Primul utilaj toarnă un strat gros de 30 de centimetri şi îl nivelează prin vibrare, un al doilea montează aşa numite gujoane pentru fixarea viitoarelor rosturi de dilatare, iar al treilea utilaj toarnă al doilea strat de beton, gros de 8 centimetri, îl vibrează pentru a nu lăsa goluri, şi apoi acoperă cu un pulverizator special toată suprafaţa, pentru a împiedica evaporarea accelerată a umezelii din compoziţia betonului şi implicit apariţia fisurilor necontrolate. În final, un alt utilaj "taie" locul viitoarelor rosturi, care se toarnă manual.

Întregul ansamblu de utilaje este complet automatizat, având nevoie doar de programare computerizată, fiind capabil, cu ajutorul unor senzori, să asigure turnarea şi nivelarea betonului la cote şi înclinări care să asigure declivitatea pistei, adică forma uşor bombată dinspre ax spre extremităţi. "Turnăm 2.000 metri cubi de beton în fiecare noapte", a spus reprezentantul Porr Construct, precizând că în acest fel viteza de înaintare asigură un ritm de lucru de un metru pe oră.

Tot în paralel, se lucrează şi la amenajarea spaţiilor de siguranţă ale pistei, care vor însuma câte 150 de metri liniari perpendicular pe axul pistei, pe ambele părţi şi pe toată lungimea acesteia, ele urmând să fie în final înierbate.

Harald Braun a adăugat că, în acelaşi timp, se lucrează şi la betonarea vechii platformei de îmbarcare-debarcare, refăcută, şi a căii de rulare ce o leagă de pistă, ceea ce va permite ca pe Aeroportul din Oradea să staţioneze simultan şase aparate de zbor, din care două grele, de tip Boeing şi Airbus.

"Suntem convinşi că pe 3 septembrie Aeroportul va fi operaţional, gata pentru reluarea curselor", a spus reprezentantul Porr Construct, care dă asigurări că nu va depăşi termenul maxim de 59 de zile prevăzut în contract pentru închiderea pistei şi, implicit, compania nu va trebui să achite penalităţile fixate la 50.000 euro pentru fiecare zi de întârziere.