"În cazul în care România va fi acceptată în Spaţiul Schengen, punctele de trecere a frontierei rutiere Borş, Salonta, Valea lui Mihai şi Săcuieni, precum şi cele feroviare Episcopia Bihor şi Valea lui Mihai, vor fi desfiinţate. Motivul este, evident, faptul că ele asigurau frontiera cu Ungaria, care este stat membru al Uniunii Europene şi al Convenţiei Schengen, astfel că nu vor mai fi necesare", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL comisarul Gheorghe Oşvat, de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Bihor.

În consecinţă, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor va fi restructurat, o parte din angajaţi fiind deja încadraţi în Poliţia Română, o altă parte urmând să fie redistribuiţi pe graniţele cu statele non-UE sau chiar disponibilizaţi, în anumite condiţii.

Oşvat a adăugat că "singurul punct de trecere a frontierei din judeţul Bihor va rămâne Aeroportul Oradea, dacă România va fi admisă în Spaţiul Schengen şi dacă Aeroportul va putea păstra statutul de aeroport internaţional sau de aeroport deschis traficului internaţional".

De o lună, tocmai pentru păstrarea statutului de aeroport internaţional după admiterea României în Spaţiul Schengen, la Aeroportul Oradea se derulează o investiţie de peste 2,1 milioane lei, la finele lucrărilor, estimat pentru luna decembrie, urmând ca traficul de călători din statele UE să fie separat de traficul de călători din state non-UE.

Lucrările sunt executate de societatea Electrica Serv din Bucureşti, în urma unei licitaţii publice deschise, iar plata lor este asigurată din fondurile Aeroportului, subordonat Consiliului Judeţean Bihor.

"Prin modernizarea aerogării construite în anul 1967 se va asigura separarea fluxurilor de călători din statele UE de cele non-UE, iar lucrările constau atât în renovarea şi recompartimentarea clădirii, cât şi în montarea de aparatură şi echipamente specifice", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Pasc.

El a precizat că aerogara va avea, între altele, spaţii de detenţie provizorii pentru persoanele indezirabile, precum şi un spaţiu pentru găzduirea temporară a persoanelor care cer azil în România.