Nu mai este un secret că unii oameni încearcă să facă o afacere din ambalajele cu garanție, scotocind printre gunoaiele aruncate de orădeni în căutarea de PET-uri, doze și sticle cu însemnele „câștigătoare”. 

Doi soți bihoreni s-au ales, însă, cu amenzi uriașe și au rămas fără autoturismul familiei, pentru că nu s-au rezumat să adune ambalajele cu garanție, ci au furat gunoaiele orădenilor și le-au aruncat în natură pe cele care nu îi interesau. 

Gunoaie dispărute

De două luni, muncitorii RER Vest au sesizat că, în zilele de luni, când trebuie să colecteze deșeurile reciclabile ale orădenilor care stau pe străzile de pe dealurile orașului, nu prea au ce ridica. Pe străzi cu vile și case dichisite, sacii galbeni cu deșeuri reciclabile dispăreau înainte ca utilajele RER să ajungă să îi ridice. 

Polițiștii locali și-au dat seama că ceva nu miroase bine, bănuind că deșeurile sunt furate pentru recipientele care pot răscumpăra garanția de 50 de bani, așa că au început să străbată și zonele mai retrase de pe dealuri. Așa cum se așteptau, au găsit și urmările furtului de gunoaie: pe un drum de la marginea cartierului Episcopia, au dat peste mormane de deșeuri golite, evident, din saci galbeni. 

Le-au confiscat și mașina!

După câteva săptămâni de anchetă, în care au făcut filaje, au vorbit cu orădenii cărora li s-au furat gunoaie și au urmărit imaginile surprinse de camerele de filmat mascate în zona deversărilor de gunoaie, polițiștii i-au găsit pe vinovați. Doi soți din Biharia au fost surprinși în timp ce aruncau sacii cu gunoaie pe drumul cu pricina și, odată prinși, au recunoscut că ei sunt vinovați pentru cantitatea uriașă de mizerii de acolo.

Cât au câștigat din ambalajele cu garanție, n-au spus. Cert este, însă, că s-au ales cu o sancțiune drastică: fiecare a fost amendat cu câte 30.000 lei și, în plus, polițiștii locali le-au confiscat autoturismul cu care transportau ilegal deșeurile. Fără dubiu, o afacere din care au ieșit pe minus!

Lunar, Poliția Locală depistează 80-100 de persoane care sustrag ambalajele cu garanție din pubelele sau sacii orădenilor. Primăria descurajează acest fenomen pentru că adesea deșeuri colectate separat sunt amestecate de cei care caută ambalajele „prețioase”.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!