Primarul liberal al municipiului Beiuş, Petru Mlendea-Căluş, a fost trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, pentru delapidare, fals intelectual respectiv instigare la fals intelectual, toate infracţiunile fiind reţinute în formă continuată.

Concret, edilului i se impută că, în perioada 2012-2016, cât a condus  firma de salubrizare Edilul, ar fi permis VIP-urilor din oraş să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala societăţii, umflând astfel consumul lunar. Prejudiciul imputat depăşeşte 100.000 lei.

Bonuri de protocol

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit în urmă cu un an, ancheta a fost declanşată în urma unui denunţ din 2016, ce conţinea fotografiile unor maşini oprite într-o benzinărie, numerele lor de înmatriculare, bonurile ce dovedeau că au fost alimentate în contul firmei de salubrizare Edilul, plus o remarcă lapidară: "Şi mie mi-ar plăcea o astfel de «combinaţie» pe bani publici".

Din verificările anchetatorilor, VIP-urile îşi făceau plinul la benzinăria cu care colabora Edilul în baza unor bonuri de protocol semnate de Mlendea şi care, la final de lună, primea "notele de plată". Între beneficiari - trimişi în judecată alături de Mlendea - se numără Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, a cărui soţie este jurista firmei, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş, respectiv fratele acestuia, Gabriel Domocoş.

"Protocoalele" au umflat consumul lunar al Edilul SA la 30.000 - 35.000 lei între anii 2012 şi 2016, când firma a fost condusă de el. Asta în timp ce, în iunie 2017, când a ajuns primar, iar la conducerea Edilul SA a fost numit noul manager, Mircea Popa, consumul a scăzut brusc, la numai 7.500 lei.

Între inculpaţii din dosar apare şi Gheorghe Buha, respectiv Emil Oaie, foşti angajaţi ai Edilul SA, cel din urmă în funcţia de şef de transport. Oaie a fost eliberat condiţionat din Penitenciar în această primăvară, după ce şi-a ispăşit o parte din pedeapsa de 4 ani şi 2 luni închisoare încasată în calitate de şef Serviciu Investiţii al Primăriei Beiuş, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în celebrul dosar Top Construct.

Şedinţă de "informare"

Acuzaţiile pentru care primarul Petru Mlendea-Căluş a fost trimis în faţa instanţei urmează să fie aduse şi la cunoştinţa consilierilor locali din Beiuş, marţi, în cadrul unei şedinţe ordinare.

"Va fi o şedinţă de Consiliu Local şi s-a introdus pe ordinea de zi o informare legată de acest proces. Eu am făcut informarea, pentru că trebuie să se ştie că sunt trimis în judecată. Vor fi discuţii, întrebări, le voi spune care sunt acuzaţiile, voi răspunde la întrebări", a declarat, Mlendea, contactat de BIHOREANUL.

Primarul a refuzat, însă, să facă alte comentarii pe marginea cazului. "Deocamdată nu doresc să spun alte lucruri. Procesul va fi public, veţi putea participa, atunci veţi vedea ce s-a întâmplat. Pot să vă spun că eu nu am băgat în buzunar niciun leu, niciodată", a mai spus primarul.